OPENS 2019: Predata titula Francuskom gradu Amienu

OPENS 2019: Predata titula Francuskom gradu Amienu

14/12/2019 Off By BERB

Omladinska prestonica Evrope Novi Sad 2019 svečano je predala svoju titulu narednoj Omladinskoj prestonici – francuskom gradu Amienu.

OPENS je poslednje dve godine organizovao programe i aktivnosti za mlade. 2019. godina rekordna je po uspesima i momentima nemerljivih samo brojevima.

„Kada smo 2016. godine proglašeni za Omladinsku prestonicu Evrope, druga misao mi je bila – šta posle 2020, kako tu veliku šansu pred nama pretvoriti u održiv sistem i kontinuirane programe. Ni jednog trenutka nisam sumnjao da ćemo sve ono što smo zamislili i obećali i uraditi. Ono što nas čeka u narednoj godini jeste da se, sve ovo što smo uradili, pretoči u održiv sistem omladinskih uslova kreiranim u partnerstvu organizacija, lokalnih i republičkih vlasti. Na bazi iskustva godine za nama, trudićemo se da isti osećaj prenesemo i na narednu“, istakao je koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović.

Omladinska prestonica Evrope, tudiće se da, u narednim godinama, zadrži što više aktivnost i programa koje je do sada sprovodila.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, istakao je da Ceremonija zatavaranja Omladinske prestonice Evrope ne predstavlja kraj, već novi početak.



„To što smo predali ključ ne znači da će novosadska vrata biti zatvorena. Novosadska vrata, moraju biti i biće širom otvorena za sve ljude dobre volje, za mlade pune energije, za one koji žele da menjaju stvari i koji veruju da stvari mogu biti bolje,“ objašnjava Vučević.

Ključevi omladinskih prestonica, koji su do sada bili u rukama Novog Sada, Vučević je svečano uručio gradonačelnici Amiena.

Omladinska prestonica Evrope Novi Sad je kroz godinu dana realizovala 1440 aktivnosti kroz koje je direktno upoznao 291.440 mladih iz cele Srbije i preko million iz celog sveta.

Ceremonija u Srpskom narodnom pozorištu, upriličena je programom rediteljke Sonje Petrović.♦