Tomas Kantrimen: SAD prati Tešiča već dvadest dodina!

Tomas Kantrimen: SAD prati Tešiča već dvadest dodina!

12/12/2019 Off By BERB

Bivši američki diplomata i predsednik Upravnog odbora Uruženja za kontrolu naoružanja Tomas Kantrimen izjavio je za Glas Amerike da je Vlada SAD upoznata sa aktivnostima trgovca oružjem Slobodana Tešića na crnom i sivom tržištu oružja više od dve decenije.

Devet srpskih državljana i isto toliko firmi, povezanih sa Tešićem ili njegovim saradnicima, dodati su u ponedeljak na crnu listu Sekretarijata za finansije SAD.

“Ono što je novo u saopštenju Sekretarijata za finansije je da on nije sankcionisan zbog odredjene trgovine oružjem, već je umesto toga potpao pod opšte antikoruptivne odredbe Magnicki zakona. To će se dalje ograničiti sposobnost njegovih saradnika da posluju u SAD ili u američkoj valuti”, kaže Kantrimen.

Natpis na zgradi američkog Sekretarijata za finasije koji sastavlja listu pojedinaca i firmi kojima je blokirana imovina i kojima je zabranjeno da posluju sa američkim firmama i pojedincima

O proširenju crne liste Sekretarijata za finansije u sredu je govorio i američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je na konferenciji za novinare u Stejt departmentu rekao da je administracija ove nedelje preduzela istorijski broj novih akcija da bi podržala ugnjetavane širom sveta i preduzela mere protiv onih koji su za to odgovorni.

“Američka vlada je od ponedeljka, u skladu sa Globalnim zakonom Magnicki, stavila na crnu listu dodatnih 68 pojedinaca i entiteta zbog korupcije i kršenja ljudskih prava. Podsetiću vas da taj Zakon omogućava Sjedinjenim Država da prozove odgovorne za korupciju i kršenje ljudskih prava, zamrzne njihovu imovinu i zabrani im da dođu u našu veliku zemlju. Šezdeset i osam pojedinaca i entiteta koji su sankcionisani ove nedelje dolaze iz Burme, Kambodže, Demokratske Republike Kongo, Letonije, Pakistana, Srbije, Slovačke i Južnog Sudana”, rekao je Pompeo.

SAD su u decembru 2017. odlukom predsednika Donalda Trampa već uvele sankcije Tešiću na osnovu Magnicki zakona – kojim Amerika sankcioniše one koji krše ljudska prava.♦