Deset godina Istinomera: Izostala promocija najveće laži – ljuti se vlast!

Deset godina Istinomera: Izostala promocija najveće laži – ljuti se vlast!

11/12/2019 Off By BERB

Pre tačno 10 godina pokrenut je sajt Istinomer. Sinoć su slavili deseti rođendan. Prikazali su film svojih zgoda i nezgoda.

 

Tema o laži i istini svim gostima se dopala. Međutim, nije izabrana najveća laž, kako je bilo najavljivano.Neko iz vlasti ih je sprečio u tome.Nisu bili tužni, već srećni što su do danas opstali.

-Ja na mom telefonu imam aplikaciju Istinomera i redovno proveravam da li ljudi iz vlasti, o kojima pišem, govore istinu. Volim tu decu i bila sam srećna kada me šef poslao na njihov rođendan. Već se osećam kao deo tog tima koji poziva političare i javne ličnosti na odgovornost za izgovorenu reč i neispunjeno obećanje.

Tim novinara Istinomera neprekidno prikupljaju izjave javnih ličnosti, ocenjuju ih po kriterijumima istinitosti, doslednosti i po ispunjenjima obećanja. Ponekad traže i odgovornost. Sajtu su dragocdni i čitaoci, koji predlažu nove teme. U situaciji kada smo svi zatrpani aferama, koje su istinite ili lažne, pa bacaju u zasenak jedna drugu, Istinomer nam koristi da se snađemo. Kod nas nema dovoljno straživačkog novinarsta, pa je istinomerovo istraživanje istine korisno.

Često sam se pitala ko finansira ovaj sajt i sinoć, na njegovom rođendanu sam doznala da je to onaj koji ga je i osnovao – Crta.To je neprofitna organizacija, koja tvrdi da nikada ne aplicira za sredstva iz državnog budžeta, kako bi sačuvala kredibilitet nepristrasnosti.Prošle godine je rad Istinomera podržalo češko ministranstvo spoljnih poslova sa 27.550 evra, Ireks sa 24.260 dolara i Intenjuz sa 19.746 dolara. Sve je ovo objavljeno na sajtu Crte.

Pošto sam i ja pristalica da novinar ne treba da bude član ni jedne partije, oduševljeno sam prihvatila stav Istinomera koji kaže to isto.

Ne znam koga je sve Istinomer pozvao na rođendan. Videla sam tamo Đilasa, Obradovića, Šutanovca, Sandu Rašković. Očekivala sam i ne neke iz Vučićevog tima .Ali, nisu došli.♦