Vest iz Vašinktona: Srpski trgovci oružjem na novoj crnoj listi SAD

Vest iz Vašinktona: Srpski trgovci oružjem na novoj crnoj listi SAD

10/12/2019 Off By BERB

 

Devet srpskih državljana i isto toliko firmi, povezanih sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem ili njegovim saradnicima, dodati su na crnu listu Sekretarijata za finansije SAD.

 

Na listi Kancelarije za kontrolu inostranih sredstava nalazi se devet srpskih državljana i sedam firmi direktno povezanih sa Tešićem, kao i dve koje su povezane sa osobama, koje imaju veze sa njim. Sankcijama se blokiraju sredstva i imovina tih kompanija i pojedinaca, a američkim kompanijama i pojedincima zabranjuje da posluju sa tim licima i firmama.

Na listi se nalaze: Goran Andrić, koji, pored srpskog, ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine i Velike Britanije, Nikola Brkić, Sreten Cvjetković, Esad Kapidžić, Ljubo Maričič, Želimir Petrović, Zoran Petrović, Nebojša Šarenac i Milan Subotić, svi državljani Srbije, za koje se navodi da su povezani sa Tešićem.

Među kompanijama koje su dodate na listu su je ARANEKS DOO, Beograd, BUSINESS DIVERSITY LIMITED, Hong Kong, FALCON STRATEGIC SOLUTIONS DOO, Beograd, FINROST LIMITED, Kipar, MOONSTORM ENTERPRISES LIMITED, Kipar, TARDIGRADE LIMITED, Kipar, VECTURA TRANS DOO, Beograd, sva povezana sa Tešićem, kao i MELVALE CORPORATION DOO BEOGRAD, povezana sa Šarencem i VELCOM TRADE DOO BEOGRAD, povezana sa Andrićem.

SAD su u decembru 2017. odlukom predsednika Donalda Trampa već uvele sankcije Slobodanu Tešiću na osnovu Akta Magnicki – zakona kojim Amerika sankcioniše one koji krše ljudska prava.

Tešić je tada označen kao „jedan od najvećih trgovaca oružjem i municijom na Balkanu“, koji je skoro deceniju pod sankcijama UN zbog izvoza oružja u Liberiju.

U saopštenju Sekretarijata za finansije navodi se da je Tešić izvoz oružja ugovarao uz podmićivanje klijenata, da ih je vodio na skupe odmore, plaćao školovanje njihovoj deci na zapadnim univerzitetima.

Slobodan Tešić je vlasnik ili kontroliše vlasnički udeo u dve srpske kompanije – Partizan Tech i Technoglobal Systems DOO Beograd i dve kompanije registrovane na Kipru – Grawit Limited i Charso Limited. Tešić je, kako se navodi, preko jedne od kiparskih kompanija finansirao političare.♦