Skupština PKS: Uspešna privredna godina!

Skupština PKS: Uspešna privredna godina!

09/12/2019 Off By BERB

Na svečanoj sednici Skupštine Privredne komore Srbije, njen predsdenik, Marko Čadež rekao je da će treći i četvrti kvartal ove godine, koji su bili bolji nega prva dva, obezbediti planirani rast privrede od 4 posto. Očekuje veliku korist od novog investicionog ciklusa koji su najavili predsednik i premijerka Srbije.

Kaže da su faktori eventualnog rizika – neizvesnost odnosa između SAD i Kine, sporiji rast evropske privrede, a i lokalni politički odnosi. On se nada da će naš region konačno početi da radi zajedno, bar u privredi. Mali Šengen daje za to dobre siignale.

Naša privreda ne stoji loše, inflacija stagnira na 2 posto godišnje, budžet je investicioni, a priliv stranih investicija sa svih strana sveta je rekordan.
Novoosnovani Savet za BDP, u kome članuju direktori, guvernerka, gradonačelnici i svi visoki rikovodici privrede, razmahao se aktivnostima. Marko Čadež kaže:
-Naša uloga je otkrivanje i rešavanje trenutnih problema.

Mihajlo Jovanović iz preduzeća Nektar, kaže da je ovaj savet već sada član svih radnih grupa koje prave nove zakone.

Privrednici su se požalili na odliv radne snage, jer već sada mnogi moraju da uvoze radnike iz susednih zemalja. Naši ljudi odlaze u zemlje gde se bolje plaća, pa Srbija godišnje ostane bez 100.000 radno sposobnih stanovnika. Rad Privredne komore Srbije ocenjen je najvišim ocenama i privrednici su se složili da njene usluge treba koristiti sve više, kako bi to koristilo njima, a i ona bi bila aktivnija.

Na sednici je dodečjeno 38 priznanja najuspešnijim firmama i pojedincima, 16 povelja najboljim poslovnim liderima i 2 specijalne nagrade predstavnicima medija za pisanje o privredi i PKS.♦