Gulen i dalje danonoćna mora turskog režima: Uništeno više od 300 hiljada knjiga!

Gulen i dalje danonoćna mora turskog režima: Uništeno više od 300 hiljada knjiga!

08/12/2019 Off By BERB

Od pokušaja državnog udara u Turskoj pre tri godine iz škola i biblioteka, prema podacima turskog Ministarstva obrazovanja, sklonjeno je a zatim i uništeno više od 300.000 knjiga. Režim kaže da ruši sve što ima veze sa Fetulahom Gulenom, koga Ankara krivi za pokušaj državnog udara a koji dugo godina živi u SAD i odbacuje umešanost u državni udar.

Podatak o masovnom uništavanju knjiga prvi je objavio dnevnik Hurijet uz slike zaplenjenih i spaljenih knjiga.

Prema portalu Turkey Purge, koji okuplja “malu grupu maldih novinara koji nastoje da budu glas turskih građana koji trpe pod represivnim režimom”, 2016. je zabranjen udžbenik iz matematike jer sadrži Gulenove inicijale u pitanju “od tačke F do tačke G”.

U decembru 2016. turski list Birgun objavio je da je 1,8 miliona udžbenika uništeno i preštampano zbog “neprimerene” reči Pensilvanija, američke države u kojoj živi Gulen.

Prema izveštajima, ulice sa imenom Gulen u Ankari takođe su preimenovane.

Organizacije angažovane u borbi za slobodu govora uznemirilo je saopštenje turskog ministra obrazovanja:

“Za samo tri godine izdavaštvo u Turskoj je desetkovano pri čemu je 29 izdavačkih kuća dekretom zatvoreno zbog ‘širenja terorističke propagnade”, upozorili su u zajedničkom saopštenju Međunarodni PEN centar i Engleski PEN centar.

U prošlogodišnjem izveštaju Engelskog PEN centra navodi se da je po uvođenju vanrednog stanja posle pokušaja državnog udara zatvoreno 200 medija i izdavačkih organizacija, 80 pisaca je bilo pod istragom i procesuirano a sa 118 državnih univerziteta otpuštena su 5.822 profesora.

“Vlada je dramatično povećala uticaj na medije i izdavačku delatnost, uništavajući kritičke glasove”, saopštio je PEN. “Pozvali smo turske vlasti da dozvole ponovno otvaranje i nezavisno poslovanje izdavačkih kuća i da hitno prestanu sa suzbijanjem slobode izražavanja koja se nesmetano nastavlja”, naveo je PEN.♦