7. decembar

7. decembar

07/12/2019 Off By BERB

 

43. p.n.e. Umro Marko Tulije Ciceron, rimski političar, pisac i čuveni govornik.

1732. – Prikazana prva predstava na sceni Kraljevske opere Kovent garden

1764. – Otvoren Muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu

1815. Streljan Mišel Nej, najčuveniji Napoleonov maršal. Za zasluge u odbrani Francuske, u vreme restauracije Luja XVIII, dobio titulu pera. Po povratku Napoleona, u martu 1815, vratio se u njegovu službu i komandovao gardom u bici kod Vaterloa. Za vreme druge restauracije uhvaćen u begu, optužen za izdaju i osuđen na smrt.

1834. – Rođen Valtazar Bogišić, pravnik i političar

1857. Rođen srpski slikar Uroš Predić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, predstavnik akademskog realizma, majstor portreta, ikona i istorijskih kompozicija. Portretisao gotovo sve istaknute ličnosti Srbije krajem 19. i prve polovine 20. veka i izradio više od 1.000 ikona.

1863. – Rođen Pjetro Maskanji, italijanski kompozitor

1890. – Rođen Stevan Jakovljević, književnik i biolog, profesor Biološkog fakulteta i rektor Univerziteta u Beogradu

1914 . Skupština Srbije usvojila u Nišu, u Prvom svetskom ratu, Deklaraciju o ujedinjenju južnih Slovena u zajedničku državu.

1924. – Rođena Jovanka Budisavljević Broz, potpukovnik JNA, nosilac Partizanske spomenice 1941. godine, supruga predsednika SFRJ Josipa Broza Tita

1928. – Rođen Avram Noam Čomski, američki lingvista i publicista, profesor Univerziteta u Masačusetsu, proglašen za najvećeg intelektualca sveta

1930. – Rođena Breda (Rahel) Kalef, operska pevačica- mecosopran, primadona Beogradske opere

1933. – Rođen Krsto Papić, filmski reditelj i scenarista

1941. Japanski avioni napali američku pomorsku bazu u Perl Harburu na Havajima i uništili veliki broj aviona i brodova, što je ubrzalo odluku SAD da se uključe u Drugi svetski rat.

1941. Velika Britanija u Drugom svetskom ratu objavila rat Mađarskoj, Rumuniji i Finskoj, zemljama koje su kao članice Trojnog pakta učestvovale u agresiji na SSSR.

1946. Skupština Jugoslavije donela zakon o nacionalizaciji kojim su obuhvaćena sva veća privatna preduzeća. Time je likvidiran i inostrani kapital, koji je u industriji i rudarstvu predratne Jugoslavije učestvovao sa oko 50 odsto.

1947. – Rođen Oliver Dragojević, hrvatski pevač i pijanista

1949. Čang Kaj-šek na ostrvu Tajvan, gde je sa ostacima svoje vojske pobegao posle poraza od Narodnoslobodilačke armije Kine, proglasio državu i ustanovio vladu.

1955. – Rođen Predrag Marković, izdavač, političar i državnik, predsednik Narodne skupštine, ministar kulture, informisanja i informacionog društva

1965. Vaseljenski patrijarh Atenagora I i papa Pavle VI ukinuli međusobnu ekskomunikaciju dve crkve kojom je 1054. počeo raskol dve hrišćanske crkve.

1970. Ubedljiva pobeda na izborima u Istočnom Pakistanu Avami lige, pobornika autonomije Bengala, kasnije Bangladeša, dovela do duboke krize između Istočnog i Zapadnog Pakistana, koja je naredne godine eskalirala u građanski rat.

1971. Sovjetska vasionska kapsula počela da šalje radio i TV-signale sa Marsa.

1974. Kiparski predsednik, arhiepiskop Makarios III, trijumfalno dočekan na Kipru koji je napustio 15. jula 1974. posle državnog udara. Prevrat na Kipru organizovali grčki oficiri, ali nisu uspeli da zadrže vlast.

1975. Indonežanska armija ušla u Istočni Timor gde je, nakon ukidanja trovekovne portugalske kolonijalne vlasti, izbio građanski rat.

1985. Umro engleski pisac Robert Grejvs, istraživač grčke i jevrejske mitologije, svetski ugled stekao istorijskim romanom “Ja, Klaudije” i delom “Grčki mitovi”.

1988. Sovjetski predsednik Mihail Gorbačov u UN objavio unilateralno smanjenje sovjetskih trupa, tenkova, borbenih aviona i artiljerije.

1988. U zemljotresu u Armeniji poginulo više od 25.000 ljudi, 12.000 povređeno, a pola miliona ostalo bez domova. Uništeno 10 odsto industrije.

1992. Vlada Indije zabranila fundamentalističke pokrete posle nereda u kojima je poginulo najmanje 400 hindusa i muslimana. Tokom nereda razorena džamija u Ajođi.

1993. Umro Feliks Ufue Boanji, prvi predsednik Obale Slonovače od sticanja nezavisnosti 1960. i jedini afrički predsednik koji je 33 godine neprekidno bio na vlasti.

1993. – Umro Blaže Koneski, makedonski književnik

1995. Sonda sa američkog vasionskog broda “Galilej” ušla u atmosferu Jupitera i 75 minuta slala podatke pre nego što se raspala.

1996. Predsednik Alžira Liamin Zerual ozakonio ustavne reforme kojima se zabranjuju političke partije zasnovane na religiji.

1997. Nakon neuspelih izbora u septembru, u Srbiji ponovljeni izbori za predsednika Republike na kojima ponovo nijedan kandidat nije dobio potrebnu većinu glasova. U drugi krug ušli kandidati Socijalističke partije Srbije Milan Milutinović i Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, a za predsednika 21. decembra izabran Milan Milutinović.

2001. U sukobima u Avganistanu Talibani predali svoje poslednje uporište Kandahar.♦