Svečanost : Počeli radovi na izgradnji autoputa Ruma-Šabac-Loznica

Svečanost : Počeli radovi na izgradnji autoputa Ruma-Šabac-Loznica

05/12/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas početku radova na izgradnji auto-puta i brze saobraćajnice Ruma – Šabac – Loznica.

Na svečnosti predsednik Vučić je rekao da će i ovoga puta biti izgrađena moderna saobraćajnica i da će se od Beograda do Drine stizati za oko sat i po vremena, što je važno zbog više buućih investicija u ovom delu Srbije.

Vučić je rekao da će posle izgradnje autostrade Srbija sa Moravskim koridorom i sa sremsko – mačvanskim koridorom izgledati potpuno drugačije. Biće bolje povezani sa drugima.

Ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je a je ovo veliki dan za Srbiju jer počinje izgradnja auto puta i brze saobraćajnice Ruma – Šabac – Loznica, a da je jutros potpisan i ugovor za gradnju „Moravskog koridora“.

– Srbija nema vremena da gubi nijedan dan kad je infrastruktura u pitanju. Završili smo Koridor 10, deo “Miloša Velikog”, uskoro puštamo u saobraćaj i deonicu Surčin – Obrenovac. Svaki novi auto-put ili brza saobraćajnica koju počinjemo da radimo, gradiće se u proseku tri do pet godina.

Vrednost projekta je 467,5 miliona evra, ukupna dužina auto-puta i brze saobraćajnice Ruma – Šabac – Loznica je 77 km, a glavni izvođač je azerbejdžanska kompanija “Azvirt”.

Govornici su saopštili da projekat predviđa izgradnju auto-puta dužine 21,14 km, mosta preko reke Save u Šapcu dužine 1,3 km sa navoznim rampama i izgradnju brze saobraćanice od Šapca do Loznice, dužine 54,58 km.

Zanimljivo je da svečanosti nije prisustvovao ni jedan zvaničnik Opštine Šabac , na čijoj se teritoriji sve događalo. Čak ni novinara lokalnih glasila nije bilo, osim dopisnika beogradskih i novosadskih redakcija.

Na pitanje novinara zašto se to dogodilo i kako komentariše nedavnu izjavu Šabačkog gradonačelnika Nebojše Zelenovića da se svečanim početkom radova na autoputu Ruma – Šabac – Loznica otvara predizborna kampanja, Vučićč je odgovorio: ” Sramm ga bilo. Nijedan autoput nisam otvarao u izbornim kampanjama, a oni koji daju takve primedbe nisu u stanju da urade ni pripremne radove, a kamoli autoput. Šabačko rukovodstvo bojkotuje ne samo izbore već i izgradnju puteva.”

Presednik je na pretnje da će završiti kao Aleksandar Obrenović replicirao da se njima neće srušiti autoputevi i fabrike koje je on otvorio.

Novinari su pitali o skupovima podrške Vučiiću i SNS u više gradova Srbije, a predsednik je odgovorio:

“Molim ih da ne organizuju te skupove. Zahvalan sam jer to pokazuje da ti ljudi imaju emiciju i da su zabrinuti za budućnost svoje zemlje. Nisu mi najavili skupove, nisu me ništa pitali a ja ih molim da to više ne rade”.♦