Beograsko dramsko pozorište: Sutra počinje pozorišni festival RUTA

Beograsko dramsko pozorište: Sutra počinje pozorišni festival RUTA

30/11/2019 Off By BERB
foto: Dragana Udovički

Mirjana Todorić

Festival RUTA počinje sutra, 1. decembra premijerom predstave „Liliom“ Ferenca Molnara, u režiji Ane Tomović, s Andrijom Kuzmanovićem u glavnoj ulozi. Predstava će biti izvedena na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“ Beogradskog dramskog pozorišta s početkom 20 časova.

Beogradsko dramsko pozorište, kao domaćin i inicijator 1. RUTA festivala, predstaviće publici, od 1. do 6. decembra najbolje produkcije pet prestižnih teatara iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Slovenije.

Posle “Lilioma”, biće izvedene sledeće predstave: „Bakhe“ Euripida, u režiji Lenke Udovički, Teatra Ulysses; „Don Kihot” Miguela de Servantesa, u režiji Andraša Urbana, Gradsko pozorište Podgorica; „Mirna Bosna” Borisa Lalića, u režiji Saše Peševskog, Kamerni teatar 55 Sarajevo; „Kralj Ibi” Alfreda Žarija, u režiji Vasila Hristova, Dramski teatar Skoplje i „Plah udah”, Nejca Gazvode, Mestno gledališče Ljubljana.

 

Sve predstave biće ivedene na velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“ od 20 časova, a posle svake biće održan susret sa gostima.

 


Beogradsko dramsko pozorište pokrenulo je početkom ovog leta inicijativu za osnivanje Regionalne unije teatara (RUTA), koju čini šest reprezentativnih pozorišnih kuća regiona, ujedinjenih u estetskom, repertoarskom i organizacionom modelu. Osim festivala koji će biti organizovani u svim glavnim gradovima država nekadašnje Jugoslavije, RUTA će pokrenuti i brojne koprodukcije, a samim tim i razmenu stvaralaca.

 

RUTA je jedinstvena po svom modelu, koji podrazumeva da će se festival periodično tokom jedne kalendarske godine seliti u druge gradove članove Unije. Svako pozorište nastupa sa predstavom po sopstvenom izboru. Festival je revijalnog karaktera i jedan od ciljeva je kontinuirano prisustvo svih teatara tokom godine pred publikom u čitavom regionu.♦