Beograd- Nacionalna fondacija za umetničku igru: Dogodine veliko baletsko takmičenje

Beograd- Nacionalna fondacija za umetničku igru: Dogodine veliko baletsko takmičenje

29/11/2019 Off By BERB
Neumorna: Aja Jung /Foto: Miroslav Dragojević/

U organizaciji Nacionalne fondacije za umetničku igru, od 15 do18. oktobra 2020. godine održaće se Beogradsko baletsko takmičenje.

Ovo je prvo međunarodno takmičenje u Beogradu, kreirano sa ciljem da ponudi najviši kvalitet, podrži domaću scenu umetničke igre i predstavi mlade igrače iz Srbije, regiona i Evrope.

Kroz rad sa decom i mladima u okviru Baletske škole Nacionalne fondacije za igru zaključuje se da takmičenja i nastupi predstavljaju osnovnu motivaciju za mlade talenate. Takmičenja uvode mlade igrače u pravo okruženje u kome oni ulažu ogroman napor i prave svoje prve odluke, istovremeno stičući neophodno samopouzdanje i iskustvo.

-Beogradsko baletsko takmičenje će predstavljati veliku atrakciju za domaću i međunarodnu publiku i medije, kao i za najmlađe generacije baletskih talenata i baletske publike. U trenutku kada umetničke škole u Srbiji imaju sve manje polaznika, odnosno sve manje roditelja zainteresovanih da usmere i podrže svoju decu u odabiru umetničkih profesija, međunarodno baletsko takmičenje može ponuditi izuzetan podstreh i šansu za celokupnu baletsku umetnost, kaže Aja Jung, direktor Nacionalne fondacije za umetničku igru i organizator takmičenja.

Žiri Beogradskog baletskog takmičenja će se sastojati od pet svetski poznatih baletskih zvezda, koje će predvoditi Hulio Boka, legendarni argentinski igrač i jedan od najznačajnijih baletskih umetnika našeg vremena. Među članovima žirija prvog takmičenja, počasno mesto će imati i Novosađanin Aleksandar Antonijević, prvak Kanadskog nacionalnog baleta u Torontu. Poseban komitet u okviru takmičenja činiće aktuelni direktori baletskih škola i kompanija igre iz svetskih metropola.

Glavna takmičarska scena biće beogradsko Narodno pozorište, a baletske sale Nacionalne fondacije za umetničku igru koristiće se za majstorske časove i probe. Tokom takmičenja, biće obezbeđen live streaming kako bi se publici van Srbije omogućilo praćenje finala i dodela nagrada.

Pored stipendija i brojnih mogućnosti daljeg usavršavanja ili angažmana, glavne nagrade će podrazumevati finansijsku podršku laureatima. Projekat podržava Grad Beograd, Ministarstvo prosvete Republike Srbije, ambasade, kulturni centri i sponzori.♦