Beograd – posle gostovanja HNK iz Zagreba: Oduševljenje starih prijatelja

Beograd – posle gostovanja HNK iz Zagreba: Oduševljenje starih prijatelja

24/11/2019 Off By BERB
Foto: HNK

Ranka Čičak

Narodno pozorište u Beogradu provelo je proteklu nedelju u znaku slavlja – povodom 151. rođendana. Nekoliko dana ranije pitala sam predsednika Srbije, Aleksandra Vučića hoće li doši na glavnu proslavu da se uveri u rezultat nadčovečanskih napora nove upravnice, Ivane Vujić, koja je za godinu dana uspela da ovo pozorište uspavano u neradu i intrigama, vrati u život. Predsednik je pohvalio Ivanu, ali je ipak bio zauzet posetom makedinskog kolege. Ni ja nisam bila na proslavi, jer sam pratila posetu Makedonaca.

 

A na proslavi, Ivana je rekla da je srećna što može da služi tolikim glumcima i publici i pozvala sve da se ogrnu vatrom Apolonovom:

-Ova godina, od kada sam na čelu Narodnog pozorišta, za mene je najvažnija u dosadašnjem kratkom životu, a žive ću 150 godina. Ja gorim Apolonovom vatrom, a ako udružimo tu vatru, plamen će biti ogroman. Pružamo ruke saradnje svim pozorištima, celom svetu. Nastavljamo saradnju s Kraljevskim dramskim pozorištem iz Stokholma. Hrvatsko narodno je stiglo posle 38 godina. Potisali smo protokole o saradnji s Dojčes teatrom, Narodnim pozorištem u Budimpešti, operom iz Alžira Bulem Besai, Dramom SNG iz Ljubljane, Operom i Baletom MNT iz Skoplja. U Beogradu smo otvorili scenu Radionuca. Tu je od 23. aprila održano 5 javnih čitanja dramskih tekstova. U Muzeju Narodnog pozorišta otvorene su 4 izložbe, a uručena su i svedočanstva Operskog studija Borisava Popovića.

Na konferenciji za novinare povbodom gostovanja Hrvatskog narodnog kazališta, ambasador Hrvatske u Beogradu, Gordan Bakota, rekao je da je Ivana posle mnogo godina napravila vezu između Hrvatske i Srbije:
-Ovo je putokaz za sve vidove saradnje i treba da ga slede i ostali u regionu.
Ivana je rekla da je HNK naša bratska kuća i da saradnju s njom shvata krucijalnom, pa je zbog toga HNK dragi gost u proslavi beogradskog Narodnog pozorišta.

Režiser gostujuće predstave, Ivica Buljan bio je oduševljen:
-Ono što smo godinama pokušavali, uspeli smo kada je Ivana došla na čelo NP. Ovo pozorište za nas je legenda. Ovde je bila praizvedba Krležinog Areteja, a Krleža je tu često prikazivan.

Ivana je dodala da je Beograd ljubitelj Krleže, koji je bio spoj srpske i hrvatske kulture:

-A kada se govori o meni i Ivici, treba znati da smo mi stari prijatelji.I u vreme hladnih odnosa između naše dve države, sretali smo se po raznim festivalima u svetu, razmenjivali iskustva. Poslednji put je HNK u ovoj zgradi gostovalo pre 38 godina. Mnogo se dece se za to vreme rodilo. Bila je to predstava Dundo Maroje, Marina Držića, izvedena 18 septembra 1981. Posle 38 godina, u ime bratstva i poštovanja, ja se zahvaljujem mom prijatelju Ivici što je došao na našu proslavu, a i ambasadoru Bakoti, koji se veoma trudi i veliki je prijatelj našeg pozorišta. To je istina i treba je reći. Mi ćemo 19 januara sledeće godine gostovati u Zagrebusa Nušićevom “Gospođom ministarkom”.

Iste večeri, beogradska publika pokazala je svoja osećanja prema hrvatskim gostima. Skoro pola sata trajale su ovacije posle predstave “Ciganin, ali najlepši” u režiji Ivice Buljana, prema tekstu Kristijana Novaka.Odlično su igrali svi, njih 30 glumaca HNK. Nina Violić, koja je igrala Milenu raspuštenicu i Filip Vidović u ulozi Ciganina, bili su najbolji.♦