Predsednik Severne Makedonije gost Beograda: Bezrezervno prijateljstvo dva naroda

Predsednik Severne Makedonije gost Beograda: Bezrezervno prijateljstvo dva naroda

22/11/2019 Off By BERB
Stevo Penderovski i Aleksandar Vučić /Foto Dimitrije Goll/

 

Ranka Čičak

Odlučio sam da nikada ne kažem ni jednu ružnu reč za susede u regionu – rekao je danas na konferenciji za novinare, posle svečanog dočeka predsednika Severne Makedonije, Steve Pendarovskog , predsednik Srbije, Aleksandar Vučić:

-Treba da se poštujemo i svima će biti bolje. Ideja da se ujedinimo u “Mali Šengen” je nešto najbolje u proteklih 30 godina. Želim da i Priština uđe, ne krijem to.

Stevo Pendarovski, kome je ovo prva poseta Srbiji i oduševljen je prijateljskim ponašanjem domaćina, kaže da EU ne sme da zaboravi na Balkan i da je dužnost balkanskih lidera da stvaraju pozitivnu atmosferu:

– Ideja o Šengenu je odlična, ali bez Prištine, biće nepotpuna.

Oba predsednika smatraju da među njihove dve zemlje nema otvorenih pitanja, osim Kosova. Vučić kaže da Srbija prema Makedoniji nema nikakve zahteve.Ne meša se u odluku Severne Makedonije da uđe u NATO, ali nikome ne dozvoljava da se meša u njene poslove i odluku da bude vojno neutralna zemlja.

Trgovinska razmena između Srbije i Severne Makedonije bliži se jednoj milijardi evra. Ima dosta novaca da i jedna i druga zemlja izgrade kulturne centre za nacionalne manjine.Tome se raduje 36.000 Srba koji žive u Severnoj Makedoniji, a i Makedonci iz Srbije.

Razgovara se i o učenju oba jezika u školama.O ulasku u EU obe zemlje imaju isto mišljenje. To im je želja koja nema alternativu.♦