Aljbin Kurti: Albanci nisu spremni da daju Mitrovicu zarad nacionalnog ujedinjenja

Aljbin Kurti: Albanci nisu spremni da daju Mitrovicu zarad nacionalnog ujedinjenja

22/11/2019 Off By BERB
Ajbin Kuri /Foto AFP/

U intervjuu za Top kanal, lider kosovske stranke Samoopredeljenje Aljbin Kurti poručio je da na Kosovu ima mnogo političara koji razgovaraju o razmeni teritorija “odustajući od Severa”. Međutim on smatra da Albanci “nisu spremni da daju Mitrovicu zarad nacionalnog ujedinjenja”.

“Pad želje za ujedinjenjem dolazi zbog ideje o razmeni teritorija. Ljudi ne žele da daju Mitrovicu zarad nacionalnog ujedinjenja. Na Kosovu ima mnogo političara koji razgovaraju o razmeni, odustajući tako od severa. U Srbiji ne postoji političar koji govori o poklanjanju teritorije“, rekao je Kurti. On je naglasio: “Ne odustajemo, nismo promenili koncept, način i strategiju da, napravili smo političke račune”. U zadnje vreme naglasili smo ono što se manje zna; ne smatramo da su Albanci siromašni i bez posla zbog kulture Albanije, ili od imanja ili nemanja, već zbog pogrešnog političkog modela. Ponovo smo uzeli jednu napuštenu ideju, nije naša, nacionalno ujedinjenja nas čini većim nego što mi na tome radimo, to nas čini i mi to konstituišemo.

Kurti je za Top kanal govorio i o kosovskom predsedniku, Hašimu Tačiju, poručivši da bi on trebalo da bude razrešen ili da podnese ostavku:
“Predsednik Tači mora da podnese ostavku ili da bude razrešen. Mora to da shvati sam i podnese ostavku“.

Govoreći o inicijativi o „Mini Šengenu“, prema kojoj je lider pokreta Samoopredeljenje iskazao oštro protivljenje, poručio je da je spreman da razgovara o ideji čiji su inicijatori srpski predsednik, albanski i makedonski premijer ali pod jednim uslovom. “Ako ‘Mini Šengen’ sadrži reciprocitet između Kosova i Srbije, tada razgovaramo“, poručio je Kurti.♦

KoSSev