Sastao se Savet za nacionalnu bezbednost: Stari snimak uzbunio Srbiju!

Sastao se Savet za nacionalnu bezbednost: Stari snimak uzbunio Srbiju!

21/11/2019 Off By BERB
Sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost/Foto Dimitrije Gol/

Ranka Čičak

U predsedničkoj palati na Andrićevom vencu danas se sastao Savet za nacionalnu bezbednost. Zvanični povod bio je snimak na kome se vide ruski obaveštajac Gergij Kleban i penzionisani potpukovnik Vojske Srbije Z. K.

Aleksandar Vučić potvrdio je da je na snimku sa ruskim obaveštajnim agentom Georgijem Klebanom srpski potpukovnik u penziji Z.K i rekao da su se sastajali nekoliko puta. Od Predsednika novinari su saznali da snimak nije napravila srpska Vojno-obaveštajna agencija. Rekao je:

“Mi smo kao zemlja suočeni dugo godina sa ofazivnim delovanjem raznih obaveštajnih službi i to bismo delovanje mogli da podelimo u dve grupe, jedna je delovanje najrazvijenih zemalja, a drugo – zemalja regiona, koje imaju izražene interese na teritoriji Srbije i svoje obaveštajno delovanje rade u punom kapacitetu, a ono je usmereno protiv interesa Srbije”.

Po Vučiću postoje brojne agencije koje na teritoriji Srbije sprovode svoje obaveštajna delovanja: “I to sa dva cilja – prikupljanje obaveštajnih podataka kako bi mogli da utiču na zvaničnu politiku zemlje, a drugi je potpuno obaveštajno sagledavanje kapaciteta i moći Republike Srbije kako bi mogli da utiču na to da spoljne političke moći Srbije budu smanjene”.

“Naša VBA i BIA preduzimaju neuporedivo sofisticiranije i u značajno većoj meri rade na zaštiti od delovanja ofanzive stranih agencija”,

Vučić je otkrio da je snimak napravljen 24. decembra prošle godine:

“Prateći objekat obrade, naše službe su došle do podataka da će se u Zemunu, negde oko 18 sati, penzionisani potpukovnik Vojske Srbije Z.K. sastati sa potpukovnikom Ruske federacije. Mi smo pripremili operativne mere, međutim, video dokumentovanje nije bilo moguće, jer je uočeno prisustvo više lica u takozvanoj kontrapratnji koji su obezbeđivali lice mesta”, citirao je Vučić izveštaj. A rekao je i da ovo nije sve. Postoje snimci i drugih pripadnika ruskih službi sa pripadnicima vojnih struktura Srbije, ali da se s tim snimcima ne izlazi u javnost.

Potpukovnik Klebana trebalo da bude posrednik u razmeni dokumentacije vezane za događaje u Hrvatskoj tokom rata. Inače ruski obaveštajac više ne nalazi na teritoriji Srbije.

Odnosi sa Rusijom i dalje će biti isti kao do sada: “Uveren sam, ja bar tako mislim, da Putin o ovome nije bio obavešten. Mi smo zahvalni Rusiji na onome što je učinila 2015. godine za nas u Savetu bezbednosti UN, ali sam danas imao jedno pitanje za ambasadora Bocan-Harčenka, a to je – Zašto? Samo sam pitao zašto, ništa više! Nisam video logiku u svemu. Srbija ničim nije ugrozila prijateljstvo s Rusijom, Srbija jedina nije uvele ekonomske sankcije Rusiji, ni na jednom forumu nije glasala protiv interesa Rusije”, rekao je Predsednik.

“Nastavićemo saradnju u svim oblastima, osim što ćemo u ovom obaveštajnom smislu, svoju zemlju sačuvati. Nećemo se okretati ka NATO, kao ni prema drugim vojnim savezima, ja to ponavljam jasno i glasno. Sve ovo nas je učvrstilo u nameri da osnažimo poziciju u nezavisnosti, samostalnosti i u istom takvom suverenom pogledu u budućnost”, rekao je novinarima Vučić.

Nije zaboravio namensku industriju. Rekao je da su “u toku učestali, žestoki, organizovani i orkestrirani napadi” na srpsku namensku industriju.

“I ti napadi dolaze zemlje koja predstavlja obaveštajnu kanalizaciju, zbog toga što obavlja poslove za interese nekih većih zapadnih zemalja”, rekao je ali nije precizirao na koju zemlju misli.

Naglasio je da Srbija ostaje dosledna u svojoj politici vojne neutralnosti i da neće ni u NATO ni u bilo koji drugi vojni savez.♦