Dodik za TASS: Uvek sam se osećao sjajno u Rusiji!

Dodik za TASS: Uvek sam se osećao sjajno u Rusiji!

21/11/2019 Off By BERB
U dobrom društvu: Dodik i Putin /Foto BN/

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u intervjuu ruskoj agenciji TASS da je Rusija posljednji međunarodni igrač na Balkanu koji poštuje i brani međunarodno pravo u ovom regionu.

– Rusija je jedini međunarodni igrač u našem regionu koji se drži međunarodnog prava i koji ostaje nepristrasan. Opšte je uverenje da Rusija favorizuje Srbe, ali Rusija je takođe sugerisala projekte Hrvatima i Bošnjacima, ali oni su odbili. Nisu se usudili da pristanu na takvu saradnju zbog stava Zapada – rekao je Dodik.
Po Dodiku Rusija je danas jedini čuvar međunarodnog prava na Balkanu i da je to ohrabrujuće za Srbe jer znači da “nije sve pod kontrolom ključnih zapadnih igrača, koji će izokrenuti sve pravne norme kako njima odgovara”.
Govoreći o energetskoj saradnji sa Rusijom Dodik je rekao da Republika Srpska ima “više energetskog samopouzdanja” zbog gradnje gasovoda “Turski tok”.
– Veoma je važno da se reše stvari sa Bugarskom, da gradnja preko Bugarske do Srbije otvori određene prilike za nas ovde. Imamo određene ugovore potpisane sa `Gaspromom`, a mi smo spremni da sačekamo potpis Bugarske. Nažalost, Bugarska je već jednom odbacila `Јužni tok`, čime je ovaj projekat zaustavljen na 10 do 15 godina. Ali, gradnja gasovoda za transportovanje ruskog gasa, koji je jeftiniji i garantuje našu energetsku bezbjednost, ne može biti zaustavljena – tvrdi Dodik.
Na pitanje o predstojećoj proslavi 75 godina od pobede nad nacističkom Njemačkom u Moskvi, Dodik je potvrdio da će prisustvovati proslavi na Crvenom trgu u Moskvi.
– Da, biću tamo, i biće mi veliko zadovoljstvo. Sigurno ću doći, zašto da ne? Dolazio sam i ranije, pre tri ili četiri godine – rekao je Dodik.
Dodik je dodao da se uvek osećao sjajno u Rusiji, bilo da je reč o Moskvi, Sankt Peterburgu ili nekom drugom ruskom gradu.♦
Agencije