Kosovo- Niko nema dovoljno glasova da formira Vladu – slede novi izbori?

Kosovo- Niko nema dovoljno glasova da formira Vladu – slede novi izbori?

18/11/2019 Off By BERB

 

 

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK), stranke koje su na nedavnim izborima dobile najveći broj glasova, protive se ideji da se formira nova vlada sa koalicijom NISMA – Alijansa novo Kosovo – Partija pravde. U Prištini ovim protivljenjem vide raspisivanje novih izbora, jer dve vodeće stranke same neće imati dovoljno poslanika za prostu većinu u parlamentu.

Zvaničnici Pokreta izjavili su da neće uputiti poziv za saradnju nijednoj stranki koja je bila u prethodnoj vladi, bez obzira na konačne rezultate izbora.

“Mi kao stranka naglasili smo da je vrlo važno imati vladu čistih ruku koja će drugačije upravljati, boriti se protiv organizovanog kriminala i institucionalne korupcije i doneti program koji će omogućiti ekonomski razvoj zemlje, bolju zdravstvenu zaštitu i još mnogo toga kvalitativnom edukacijom”, rekla je zamenica predsednika Samoopredeljenja Fatmire Kolčaku.

Besa Gadžeri, kandidatkinja DSK za poslanika, izjavila je da će pobednička stranka (Samoopredeljenje) odlučiti da li želi da pozove koaliciju NISMA-ANK-PP na razgovor o formiranju nove vlade i napomenula da izborni proces još nije završen i da “ne mogu da nagađaju kako će se šta dogoditi”.

Istovremeno, analitičar Ramuš Tahiri je za Zeri rekao da je učešće koalicije NISMA-ANK-PP neophodno za funkcionisanje vlade.

“Samoopredeljenje i DSK nemaju 61 glas. Trebaće im šest glasova NISME. Sada je izazov formiranje nove vlade i može se dogoditi da zemlja krene na nove izbore”, upozorio je Tahiri.

U toku ponovno brojanje glasova sa preko 1.400 glasačkih mesta.

U Prištini je u toku ponovno brojanje glasova sa preko 1.400 glasačkih mesta, zbog čega će se na potvrđivanje konačnih rezultata vanrednih izbora od 6. oktobra, čekati još desetak dana.

Tek tada će biti i zvanično potvrđeno da li je koalicija NISMA – ANK – PP prošla prag od pet odsto. Prema podacima na koje se pozivaju pojedini mediji u Prištini, koalicija Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija iznad je izbornog praga za 18 glasova.

Preskočila je izborni cenzus pošto su Izborni panel i Vrhovni sud odlučili da odbace 3.700 glasova iz centralne Srbije pristigle poštom.

Član NISMA Dardan Gaši rekao je da ponašanje “Samoopredeljenja” potkopava izglede za partnerstvo u sledećoj kosovskoj vladi, a nije isključio mogućnost da partija ANK Bedžeta Pacolija glasa za Kurtijevu vladu, prenose mediji.

Gaši je rekao da je NISMA ranije održala sastanke sa DSK, ali ne i sa Samoopredeljenjem i dodao da je predizborna koalicija između Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija, nakon mnogih pokušaja uspela da pređe cenzus i da ima šest mandata u parlmentu.

Prema njegovim rečima, dva mandata će dobiti stranka ANK, koja je otvorena za razgovore sa Samoopredeljenjem kako bi postala deo vlade.

Sada čekamo potvrdu rezultata, ali naravno, ponašanje Samoopredeljenja ne ostavlja prostor za optimizam, ističe član NISMA.

Zvaničnici Alijanse za novo Kosovo istakli su da su otvoreni za razgovore sa Samoopredeljenjem, kako bi bili deo buduće vlade.

Poslanik ANK Islam Pacoli izjavio je da su dobrodošli bilo kakvi razgovori sa Samoopredeljenjem nakon potvrđivanja izbora, prenosi Gazeta Ekspres.

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti pred izbore 2017. pravio je planove za predizbornu koaliciju sa liderom ANK Bedžetom Pacolijem, međutim, ni na prošlim, ni na ovogodišnjim izborima nije bilo saradnje.

Agencije