Boris Tadić za španski dnevnik “El Pais” : Na zapadnom Balkanu Kina prisutnija od EU

Boris Tadić za španski dnevnik “El Pais” : Na zapadnom Balkanu Kina prisutnija od EU

16/11/2019 Off By BERB

Boris Tadić, bivši predsednik Srbije, a sada lider opozicione Socijaldemokratske stranke (SDS) , kako prenosi španski dnevnik “El Pais”, ocenio je da je stanje demokratije u Srbiji katastrofalno. Upozorio je da su pojedini evropski čelnici dopustili vlasti da uništava sve demokratske institucije u Srbiji. Rekao je:

“A ako nema demokratije u Srbiji, to je problem i za ceo region”, u intervjuu “El Paisu”. Dodao je da ne razume takav pristup Europske unije Srbiji.

Govoreći o protestima u Srbiji i bojkot predstojećih izbora deo opozicije, Tadić navodi da se demokratija u Srbiji urušava već sedam godina, i da je jedini način da se komunicia “s preostalim demokratskim snagama koje uzimaju u obzir realnost da Srbijom danas vlada apsolutist, demagog i populist”.

“Svakodnevno smo 24 sata izloženi lažnim vestima i u takvim okolnostima građani ne mogu da imaju slobodan izbor. Istodovremeno, ako bojkotujemo izbore, takva vlast će imati još više poslanika u Skupštini. S druge strane, davanje legitimiteta tom procesu je još problematičnije”, rekao je Tadić.

Upozorio je i da je Srbija postala zemlja u kojoj dominira samo jedno pitanje – Kosovo:

“Priznanje Kosova otvara vrata i drugim regionima u Evropi za jednostranu secesiju. Moji međunarodni sagovornici često nisu razumeli temu Kosova i ignorisali su potencijal tog domino-efekta. Uvek su to ignorisali”, rekao je dodajući da su “striktno i rigidno” nastavljali s programom nezavisnog Kosova.

“Europa je puna zona u kojima se može pokrenuti taj domino efekt, kao što su Katalonija i Škotska, ali i drugih osetljivih zona u celom svetu. Međutim, u međunarodnim krugovima i dalje se govorl da je Kosovo drugačiji slučaj”, smatra Tadić.

Govoreći o situaciji u EU, Tadić je ocenio da je sve veći uticaj Rusije, Turske i Kine na Balkanu rezultat toga što EU ima filozofiju da bez strategije vlastite konsolidacije nema daljnjeg proširenja. A već desetak godina ne definiše tu strategiju.

“Kina je na Balkanu sada prisutnija nego EU. U vreme kada sam ja bio student, u tadašnjoj Jugoslaviji sanjali smo o demokratiji i EU. Plašim se da su se ti snovi raspršili”, naglasio je Tadić. ♦

Agencije