Sutra spektakl na Kolarcu: Gala operski koncert Vissi d’arte

Sutra spektakl na Kolarcu: Gala operski koncert Vissi d’arte

13/11/2019 Off By BERB
Mirjana Todorić Kavaja

Koncert klasične muzike Vissi d’arte biće održan sutra, 14.novembra od 20 časova u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine,

Orkestar sa kojim će nastupiti je umetnički ansambl „Stanislav Binički“, Ministarstva odbrane pod upravom dirigenta maestra Emanuela Plasona, jednog od svetski poznatih, priznatih i vodećih francuskih dirigenata današnjice. koji diriguje u operi Bastilja (Pariz), Operi Metropoliten (Nju Jork). Plasona diriguje orkestrom Rojal operi Kovent Garden iz Londona.

„Veoma sam zahvalan operskoj agenturi Sandre Milankov koja me je pozvala da dirigujem ova dva koncerta sa divnim solistima i orkestrom umetničkim ansamblom „Stanislav Binički“. Radujem se novom iskustvu sa sjajnim umetnicima i nadam se da će publika uživati na divnim romantičarskim koncertima.“ – izjavio je Emanuel Plason.

Na programu će biti najlepše operske arije i dueti italijanskog repertoara od Pučinija i Verdija, a sam naziv koncerta Vissi d’arte (Živeh za umetnost), je najpoznatija arija iz Pučinijeve opere “Toska”.


Jasmina Trumbetaš Petrović

„Na ovom koncertu će biti izvedene i arije koje se ne izvode tako često, te će sam koncert imati posebnu čar. Maestro Emanuel Plason je prošle godine u ovom periodu dirigovao u Francuskoj koncert koji je izvodio jedan od najvećih tenora današnjice Roberto Alanja i nama je posebna čast i zadovoljstvo da sarađujemo sa Maestrom Plasonom.“ – izjavila je Jasmina Trumbetaš Petrović.

Na gala koncertima učestvuju gruzijski sopran Nino Lezava koja je i direktor muzičke akademije Renata Tebaldi i Mario Del Monako u Pezaro (Italija), tenor Zurab Zurabišvili jedan od vodećih svetskih tenora iz Gruzije, prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jasmina Trumbetaš Petrović koja je i direktoka Beogradske opere, a svakako jedan od vodećih i najznačajnijih srpskih soprana današnjice. Nastupiće i prvak opere Narodnog pozorišta u Beogradu bas-bariton Aleksandar Stamatović i mladi sopran, član operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu Marija Jelić.


Marija Jelić

„Veliko je zadovoljstvo i obaveza nastupati sa ostvarenim umetnicima. Sa gruzijskim tenorom Zurab Zurabisvilijem ću pevati duet iz Pučinijevih Boema koji je on pevao i sa svetskom zvezdom Anom Netrebko pre nekoliko godina u predstavi. Mislim da će publika uživati u oba koncerta, kako u Novom Sadu, tako i u Beogradu.“ – rekla je Marija Jelić.♦