GANA povukla priznanje Kosova: Priština – lažna vest!

GANA povukla priznanje Kosova: Priština – lažna vest!

11/11/2019 Off By BERB

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je Gana povukla priznanje nezavisnosti Kosova, dok iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova demantuju ove navode.

“Vlada Republike Gane odlučila je da povuče Ganino priznanje Kosova kao nezavisne države. Ova odluka Vlade doneta je iz sledećih razloga: Gana je 2012. godine odlučila da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, nakon čega je usledilo uspostavljanje diplomatskih odnosa između dve zemlje. Pomenuto priznanje predstavljalo je kršenje Helsinskog dogovora, a takođe fundamentalno kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Ispostavilo se da je odluka da se prizna Kosovo bila preuranjena”, kaže se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Gane, koju prenosi MSP Srbije.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova za Radio Slobodna Evropa(RSE) rekli su da je vest o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova od Gane “još jedna lažna vest”.

Savetnik odlazećeg šefa diplomatije Jetljir Ziberaj izjavio je za RSE da je ovo “nastavak prljave kampanje Ivice Dačića na čemu ne vredi gubiti vreme”.

“Gana ima akreditovanog ambasadora na Kosovu. Gana ima počasnog konzula na Kosovu koji ih predstavlja. U poslednje vreme, ministar Pacoli se sastao i sa ministarkom spoljnih poslova Gane u UN-u u Nju Jorku”, rekao Ziberaj .

Gana je priznala Kosovo 23. januara 2012.♦

 

Agencije