KOSOVO: Veton Suroi ministar spoljnih poslova!?

KOSOVO: Veton Suroi ministar spoljnih poslova!?

10/11/2019 Off By BERB

 

Šef diplomatije u novoj vladi Kosova mogao bi, na predlog Samoopredeljenja, da bude Veton Suroi, nekadašnji lider stranke ORA, piše Gazeta Expres, pozivajući se na izvore iz Samoopredeljenja.

Suroi je blizak Samoopredeljenju od kada nije uspeo da pređe census na izborima 2007. godine. Na poslednjim izborima, otvoreno je podržao Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova.

Ovaj bivši novinar se takođe pominjao i kao šef albanske diplomatije nakon što je Edi Rama odlučio da imenuje nekoga sa Kosova kao glavnog diplomatu 2011. godine.

Osnivač dnevnog lista “Koha ditore” pominjan je i kao kandidat za predsednika Kosova, ali je ta pozicija bila rezervisana za Atifete Jahjagu, penosi Gazeta Expres.

Funkcioneri partije Vetona Soroija, koja je ugašena, rasporedili su se u DSK i Samoopredeljenje i zauzeli vodeće pozicije u tim partijama.

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova rade na tome da imenuju neke ministre, koji nisu iz njihovih partija, kako bi sačinili što kredibilniju vladu, piše Gazeta Expres.

Kako navodi ovaj medij, mesec dana pre izbora, Suroi je rekao da dolazak Aljbina Kurtija na mesto premijera deluje realno i pohvalio ponudu Samoopredeljenja da formira predizbornu koaliciju sa DSK.

Aljbin Kurti je prvi put pobedio na izborima održanim prošlog meseca, osvojivši 32 poslanička mandata, DSK je na drugom mestu sa 29 poslanika.♦

RTK