BEOGRAD: Najlepši „Srpski kraljevski portreti“ u Domu Jevrema Grujića

BEOGRAD: Najlepši „Srpski kraljevski portreti“ u Domu Jevrema Grujića

08/11/2019 Off By BERB

 

Branka Conić

Koja je bila omljena slika Kralja Petra I Karađorđevića, u kojoj zgradi su se tajno sastajali Knez Aleksandar Obrenović i Draga Mašin, koje su bile poslednje reči kralja Milana upućene prognanoj supruzi kraljici Nataliji. Kako se zaista prezivao knjaz Miloš i koja naša kraljica je bila prva žena sa vozačkom dozvolom?

Marija Karađorđević

Na ova i još mnoga pitanja, odgovore ćete naći ako posetite najnoviju izložbu u Domu Jevrema Grujića u Svetogorskoj 17, „Srpski kraljevski portreti“.Izložba se za posetioce otvara od srede 13. novembra, a zvanično otvaranje je dan ranije u 18 časova.

Izložbom „Srpski kraljevski portreti“ otvara se nova, peta izložbena sezona u Muzeju istorije, umetnosti i diplomatije u Domu Jevrema Grujića. Na izložbi će biti prikazani najlepši portreti članova slavnih dinastija Karađorđević i Obrenović, prvi put ujedinjenih u umetnosti.

Kralj Petar 2

Posetioci će uživati u remek delima slikarstva koja dolaze iz najvećih muzeja i galerija širom Srbije: Narodnog muzeja, Istorijskog muzeja Srbije, Galerije Matice srpske, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja iz Pančeva, Galerije Milene Pavlović Barili i Muzeja Rudničko-takovskog kraja.

Članove kraljevskih porodica portretisali su naši najslavniji slikari, pa će se na izložbi naći dela Paje Jovanovića, Uroša Predića, Uroša Kneževića, Vlaha Bukovca, Steve Todorovića i mnogih drugih. Zanimljivo je da će posetioci videti i karikature članova kraljevske porodice koje je radila slavna Milena Pavlović Barili u vreme kada je sa svojom majkom živela na dvoru kralja Aleksandra, ali i dela savremenog umetnika prof. Aleksandra Leke Mladenovića, koji predstavlja članove dinastije Obrenovića u pank stilu.

Dragulj ove izložbe svakako će biti jedna od najlepših slika u istoriji srpskog slikarstva, portret kraljice Natalije Obrenović, Steve Todorovića – poznatiji kao srpska Mona Liza.

Pored portreta, na izložbi će biti izloženi i lični predmeti koji su pripadali kraljevskim porodicama, fotografije i kraljevski darovi.

Izložbu Srpski kraljevski portreti podržali su: Ministarstvo kulture RS, Raiffeisen banka, Telekom Srbija i Dunav osiguranje, a rekonstrukciju ovog spomenika kulture: EURODOM, Wienerberger, Knauf, Knauf Insulation, Velux, Nopallux i CASA.

Izložba se za posetioce trajaće do 29. marta 2020. godine.♦