NARODNO POZORIŠTE: “Izbiračica” – pedeseti put

NARODNO POZORIŠTE: “Izbiračica” – pedeseti put

06/11/2019 Off By BERB

 

Olivera Živković

Komedija Koste Trifkovića “Izbiračica”, u režiji Nikole Zavišića, biće jubilarni pedesti put odigrana večeras, 6. novembra, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

U ovom poznatom srpskom komadu iz 19. veka, u novoj verziji, na sceni Narodnog pozorišta, urađen kao začudna i moderna groteska koja ne robuje navici. U ovom delu naše dramske baštine, glavnu ulogu Malčike – devojke za udaju koja ne može da se odluči između nekoliko prosaca, tumači Anastasia Anja Mandić.

U podeli su i Dragan Nikolić (Sokolović), Aleksandra Nikolić (Jeca), Sena Đorović (Saveta), Zoran Ćosić (Timić), Ivana Šćepanović (Kata), Milena Đorđević (Milica), Ivan Bosiljčić (Branko), Darko Tomović (Štancika), Vučić Perović (Tošica) i Nemanja Konstantinović (Jovan).

Dramaturg je Molina Udovički Fotez, Zavišić je bio zadužen i za scenografiju sa Mirašem Vuksanovićem, kao i dizajn svetla sa Miodragom Milivojevićem, dok grafički dizajn video materijala potpisuje Goran Balaban.

Kostime je kreirala Suna Kažić, muziku su komponovali Sanja Lončar i Andrija Pavlović, scenski pokret je uradio Damir Todorović, a dizajn zvuka Vladimir Petričević.

Na 43. Pozorišnom festivalu najboljih komediografskih ostvarenja Srbije “Danima komedije” u Jagodini, 2014. godine, “Izbiračica” je osvojila četiri nagrade – za najbolje rediteljsko ostvarenje, za najbolje glumačko ostvarenje, za najbolju kostimografiju i za najbolju scenografiju.

Predstava je premijerno izvedena 14. maja 2013. godine.♦