PREDVIĐANJE ANALITIČARA KOSOVA: Razmena teritorija – to će se i desiti

PREDVIĐANJE ANALITIČARA KOSOVA: Razmena teritorija – to će se i desiti

05/11/2019 Off By BERB

“SAD su prekinule partnerstva sa Venecuelom, oslobodile Avganistan a zatim ga bombardovale. Ovaj posao moramo shvatiti ozbiljno. SAD zaokružuju svoju geografiju, stvarajući sopstvene međe. Ja sam za razmenu teritorija… To je u igri, desiće se”, rekao je kosovski analitičar za Finsik Halimi za TV Klan Kosova i ocenio da je moguć dogovor ako se sklopi po etničkoj podeli.

“Bili smo blizu, verujem da je taj sporazum prošao. Ovdje nema drugih opcija. Sloboda direktno zavisi od američkog prisustva. Ko nam garantuje da sutra Srbija neće ući u NATO? Ako Srbija ovoga puta izda Rusiju, izdaće je iza naših leđa”, ocenjuje Halimi.

“Nezavisnost nije večna, okupacija vas može iznenaditi. Sirija je bila najstabilnija u regionu i u Ukrajini su se stvari promenile. Ako se nekome žuri, to smo mi. Razmena teritorija će se dogoditi”, smatra Halimi. On je kazao da se mnogo pitanja pokreće u pogledu dijaloga između Kosova i Srbije.

“Ako mislimo da Metju Palmer i Aleksandar Vučić nisu partneri, grešimo mnogo. Mnogo grešimo ako mislimo da smo mi Amerikancima prijatelji, a Srbi neprijatelji”, rekao je Halimi. Halimi je analizirajući izbore rekao da se uvek zalagao za razmenu teritorija između Kosova i Srbije.

“Kurti i eksponirana garda LDK igraju opasnu igru da bi frustrirali SAD u nadi da će Tramp izgubiti izbore. To je fraza koju je Palmer više puta ponovio: “da se SAD žuri, a pitanje je geopolitičko”, onda imamo dolazeću vladu koja će učiniti fatalnu grešku” – ocjenjuje on.♦

TV Klan Kosova