NARODNO POZORIŠTE: Dug aplauz za goste iz Švedske

NARODNO POZORIŠTE: Dug aplauz za goste iz Švedske

04/11/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Dogovor Beogradskog Narodnog pozorišta i Kraljevskog dramskog pozorišta Dramaten iz Štokholma o saradnji, traje od daleke 2004. Godine, a početku saradnje Dramaten je gostovao u Beogradu sa Strindbergovom dramom “Igra vatrom” u režiji Stafana Valdermara Holma. Zatim su 2006 , u režiji Holma prikazali u Beogradu Šekspirovog Magbeta, a tri godine kasnije Hamleta, ponovo u režiji Holma.

Sinoć je, posle predstave “Jedna obična švedska noć”, režiser Erik Stube razmenio poklone sa upravnicom Narodnog pozorišta, Ivanom Vujić. Ivana je rekla da će tek sada početi prava saradnja, a Erik je bio oduševljen prijemom i dugotrajnim aplauzima publike:

– Beograđani znaju šta su dobre drame i dobri glumci. Uživali su u tekstu i scenama bez urnebesnih događaja. Jozefson, koji je inače slavni glumac i Bergmanov saradnik, napisao je ovaj suptilan komad inspirisan snimanjem poslednjeg filma Andrea Tarkovskog “Žrtva” , na na ostrvu Gotland” 1985. godine. Jozefson je i igrao u filmu “Žrtva”, a ovaj komad je pisao upravo u vreme kada se, bolestan od raka, Tarkovski lečio u Parizu.

Uovom komadu se u stvari, ne dešava ništa. Radnja se događa tokom jedne noći, dok glumci sede i čekaju na snimanje. Ovo je komad o susretu različitih kultura. Zanimljiv je taj susret Tarkovskog, genija duhovnosti i švedskih glumaca, organizovanih i praktičnih.

Scenograf i kostimograf je Erlendur Birkeland, a glumci Erik En kao Rus, Nina Feks , prevodilac,Torkel Peteršon kao Viktor, Lena Endre kao Loti, zatim Maria Saloma i Tomas Hanson.

Na srpski je dramu prevela Vesna Stanišić. Pažnju je privukla i izložba povodom ovog gostovanja, video materijalimai originalnim fotografijama sa snimanja filma Žrtva Andreja Tarkovskog.♦