KAMERON MANTER: Tramp želi da u Vašington dovede Kurtija i Vučića da potpišu sporazum!

KAMERON MANTER: Tramp želi da u Vašington dovede Kurtija i Vučića da potpišu sporazum!

03/11/2019 Off By BERB

 

Bivši ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter, izjavio je da se američka diplomatija uveliko promenila zbog predsednika Donalda Trampa i izrazio iznenađenje imenovanjem Ričarda Grenela za specijalnog predstavnika za dijalog između Kosova i Srbije, prenosi prištinska Gazeta Express njegov intervju dat BBC.

Trump želi da bude predsednik u čijem mandatu će biti postignut sporazum između Kosova i Srbije. Manter je, u intervjuu za BBC, govoreći o umešanosti SAD u rešavanje dugogodišnjeg problema između Kosova i Srbije, rekao da su potezi Trampa očigledni, budući da on želi da osvoji još jedan predsednički mandat na izborima koji će se održati 2020. godine.

“Iznenađen sam imenovanjem Ričarda Grenela za specijalnog predstavnika za dijalog između Kosova i Srbije. Nije to Vašington koji ja pamtim”, rekao je američki diplomata. Naveo je da je administracija Donalda Trampa u potpunosti posvećena unutrašnjim poslovima, dok će se preko Ričarda Grenela pobrinuti da pomogne Trampu da dobije drugi američki predsednički mandat.

“Ovo nije vreme kao kada sam radio kao ambasador na Balkanu, u to vreme moj posao je bio isti kao što je radio Metju Palmer. Palmerova misija je za dugoročne interese u regionu, on dobro govori srpski i dobro poznaje region, ovde je da razume kako balans između (političke) moći i principa može da funkcioniše”, objasnio je Munter.

Govoreći o postizanju konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, koji je Tramp zatražio ranije ove godine, putem pisama koja je poslao Hašimu Tačiju i Aleksandru Vučiću, on je uzeo primer onoga što američki predsednik čini u Sjevernoj Koreji.

“Predsednik je veoma zainteresovan za dogovor sa Severnom Korejom, ali istovremeno pokazuje da nije spreman da uradi sve domaće zadatke pre postizanja takvog sporazuma”, naglasio je on. Međutim, Manter postavlja mnoga pitanja o mogućnosti postizanja sporazuma i njegove održivosti. Bivši američki ambasador kaže da Tramp želi da uradi nešto što niko drugi nije učinio pre njega, da u Vašington dovede Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića da potpišu sporazum.

“Trump želi da bude predsednik koji kaže: Učinio sam nešto što drugi nisu mogli. Doveo sam Kurtija i Vučića u Vašington da se rukuju”, rekao je američki diplomata.

“Za postizanje dogovora između Kosova i Srbije, prema mom iskustvu, treba raditi na mnogim pitanjima kao što su takse, promena granica, zaštita manjina na Kosovu i ekonomski razvoj. To je velika stvar, a za to vam treba Matju Palmer”, rekao je Manter.♦

Kosovo Online/Gazeta express/ BBC