DODIK ZA SRPSKI GLAS IZ AUSTRALIJE: BiH je bez budućnosti

DODIK ZA SRPSKI GLAS IZ AUSTRALIJE: BiH je bez budućnosti

02/11/2019 Off By BERB

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocenio je, u intervjuu za Srpski glas, jedine srpske novine na ćiriličnom pismu u Australiji, da BiH nema budućnost i da ide u propast.

 



On je rekao da je nezabeleženo u svetu da jedna zemlja godinu dana nakon izbora nema formiranu vlast.

Smatra da BiH ovakva kakva je, nije trebalo ni da postoji, jer bi razvoj zasebnih zajednica i država – Republike Srpske, Herceg-Bosne i Bosne, bio uspješniji i imali bi daleko više napretka.

“Treba da se omogući Hrvatima da imaju svoj entitet. Republika Srpska treba slobodno da odlučuje o svom statusu, a Bošnjaci bi mogli da se organizuju u delu koji kontrolišu i to nazovu Bosnom – naglasio je Dodik.

Rekao je i da bi BiH imala buducnost samo kada bi se poštovao Dejtonski sporazum, kada bi se vratile otete nadležnosti entitetima, kada bi političko Sarajevo konačno shvatilo da BiH nije samo muslimanska, odnosno bošnjačka, te da tu žive i Srbi i Hrvati i ostali.

“Ne može Sarajevo nametati Banjaluci i Mostaru pravila ponašanja. Njihov prvenstveni cilj je uništenje Republike Srpske ili njeno pretvaranje u praznu ljušturu. To neće moći. Republika Srpska je svoju državnost unela u Dejtonski sporazum, ona je postojala pre dejtonske BiH. Republika Srpska je stvorena voljom srpskog naroda 9. januara 1992. godine i Dejtonski sporazum je priznao njeno postojanje, naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da srpski narod nakon prošlog vijeka, koji je bio vek stradanja Srba, mora da sačuva Republiku Srpsku jer je ona garant opstanka Srba zapadno od Drine.

“Danas je više nego potrebno da se srpski narod Srpske, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije okupi oko zajedničkih nacionalnih ideja. Mi Srbi moramo da sačuvamo svoj identitet da bi opstali i zato smo svi zagledani u našu maticu Srbiju koja je danas najjača zemlja na Balkanu i faktor stabilnosti i opstanka, istakao je Dodik.♦

Agencije