MUZEJ NARODNOG POZORIŠTA: Šekspirov spomenar

MUZEJ NARODNOG POZORIŠTA: Šekspirov spomenar

26/10/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

U Muzeju Narodnog pozorišta otvorena je izložba o Šekspirovim delima na dramskoj, operskoj i baletskoj sceni.

Vilijam Šeksir

Za tu priliku Dragica Gaćeša, Milena Jauković i Dragan Stevović izdali su katalog u tiražu od 400 primeraka sa kratkom biografijom Šekspira i fotografijama njegovih komada u dramama, operama i baletima. Šteta što su u katalogu samo četiri fotografije iz vremena pre drugog svetskog rata.

I na izložbi i u katalogu najviše je fotografija i dokumenata iz zlatnog vremena opere Narodnog pozorišta, od 1953 do 1969 godine, a iz baletskog opusa, u Romeu i Juliji mogu se videti Rut Parnel i Dimitrije Parlić 1949 godine, Katarina Obradović i Žarko Prebil 1958. godine, Duška Sifnios 1965 godine,Višnja Đorđević i Borivoje Mladenović 1966 godine, Dušica Tomić i Borivoje Mladenović i Konstantin Tešić 1967 godine,

Milica Bijelić i Radomir Vučić 1979. godine, Duška Dragićević i Konstantin Kostjukov 1993 godine, a iz 2003 godine – Ana Pavlović i Konstantin Tešea, Mila Dragićević i Denis Kasatkin i Dalija Imanić sa Konstantinom Tešeom.

Ljubitelji opere pronaći će “Vesele žene vindzorske” sa Ljubicom Ljubičić i Anicom Stojanović iz 1951. godine, Radmilu Todorovsku i Dušana Popovića u Magbetu 1981.Tu su i fotografije “Otela” iz 1971 godine sa Jovanom Gligorijevićem, Milkom Stojanović, Mariom del Monakom, Olgm Milošević, Dušanom Miladinovićem i, zatim Dušan Plazinić, Nenad Čiča i hor u “Otelu” 2015 godine.

Oni koji su voleli Bogosavu Nikšić Bijelić, Severina Bijeića, Vuka Dunđerovića i Predraga Tasovca, naći će ih u “Mletačkom trgovcu” iz 1953. godine. Za one koji pamte, Aleksandar Zlatković fotografisan je 1920 godineu “Snu letnje noći”. Petar Banićević, Branka Pešić i Miroslava Bobić fotografisani su u “Hamletu” 1970 godine. Nataša Ninković i Sergej Trifunović slikani su 1993. godine u “Ukroćenoj goropadi”, Nada Škrinjar i Ljubiša Jovanović u “Otelu” 1958 godine, a Dragana Varagić i Tihomir Arsić u “Romeu i Juliji” 1981. godine.

Iako na izložbi nedostaju fotografije Desanke Dugalić, za koju kažu da je bila među prvim i najboljim dramskim Julijama pre Drugog svetskog rata, može se reći da je ova izložba uspela da prikaže Šekspira u drami, operi i baletu beogradskog Narodnog pozorišta.♦