BRAĆA SE SVAĐAJU: Rama tuži Haradinaja

BRAĆA SE SVAĐAJU: Rama tuži Haradinaja

25/10/2019 Off By BERB

Albanski premijer Edi Rama najavio je da će tužiti odlazećeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja zbog klevete da će „zajedno sa Vučićem i Tačijem podeliti deset milijardi evra od podele Kosova“.

Pored toga, albanski premijer je otkrio i šta je francuski predsednik Emanuel Makron u Berlinu navodno rekao Haradinaju.

„Gospodin (Ramuš Haradinaj) moraće da dođe pred sud Kosova i dokaže optužbu o 10 milijardi koje bismo podelili ja, predsednik Tači i predsednik Srbije, Vučić“, rekao je Rama u TV emisiji „Mišljenje“.
Rama je još rekao da je Haradinaj više puta lagao o njemu:

„Beskrupulozno je slagao kad smo se vratili iz Berlina, rekavši da sam u to vreme u Berlinu vršio veći pritisak nego drugi da se ukinu takse. Nikad mu to nisam rekao, rekao sam samo ‘Ramuše ta ponuda Emanuela Makrona dolazi samo jednom, ne dva puta'“, objasnio je Rama o dodao:

„Danas je svom narodu mogao da da viznu liberalizaciju, zato što je Makron u Berlinu pred mojim očima, u prisustvu Merkelove, Tačija, Vučića, Brnabićeve eksplicitno rekao, ‘Ramuše daj nam četiri meseca da se ja i Merkel uključimo u dijalog i suspenduj taksu’, niko mu nije rekao da ukine, ‘Srbija da prestane sa povlačenjima priznanja i nakon četiri meseca, iako se i ništa ne desi za četiri meseca, ja ću povući veto i Kosovo će dobiti viznu liberalizaciju’. Ja sam mu rekao da prihvati“, otkrio je Rama.

Haradinaj je pri povratku iz Berlina, a nakon završenog samita, optužio premijera Albanije, Edija Ramu, da je od njega tražio da ukine takse, kao i da „osnovano sumnja“ da je zajedno sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, a pod vođstvom predstavnice EU, Federike Moderini, navodno razgovarao o podeli Kosova.

Ove navode Haradinaja demantovao je njegov albanski kolega, rekavši da od Haradinaja nije tražio ukidanje takse, već da ih je podržavao. Dok je, kada je reč o Haradinajevoj „osnovanoj sumnji“ da je „tajno radio na razgraničenju“, poručio da „svaka osoba sa malo pameti u glavi veruje da je ovo jedna laž“.♦

Gazeta Metro