POSLE NOVOSADSKOG SAMITA: Bez Kosova nema “mini Šengena”!?

POSLE NOVOSADSKOG SAMITA: Bez Kosova nema “mini Šengena”!?

23/10/2019 Off By BERB

Ministar spoljnih poslova Albanije, Gent Cakaj, poručio je sinoć u emisiji Rubikon na KTV-u da Albanija neće biti deo „mini Šengena“ ukoliko Srbija ne dozvoli da deo ove inicijative bude Kosovo.

Rekao je da bi termin „mini Šengen“ trebalo da se promeni i da su na prvom trilateralnom sastanku, kojem su prisustvovali Edi Rama, Aleksandar Vučić i Zoran Zaev, u Novom Sadu „upućeni pozivi i liderima tri druge države Balkana da se pridruže ovoj inicijativi.

Tokom trilateralnog sastanka u Novom Sadu, rečeno je da je cilj inicijative da se do kraja 2021. godine stvore uslovi da građani ove tri zemlje uz ličnu kartu mogu preći granice svake od tri države, da se smanje milionski gubici i dugo čekanje kamiona na granicama, te otvori tržište rada.

„Održan je trilateralni sastanak nakon niza ranijih sastanaka. Vrlo brzo se očekuje da imamo jedan trilateralni sastanak sa Crnom Gorom i Hrvatskom, sa Hrvatskom i Kosovom i tako redom. Neće biti trilateralnog posredovanja. Premijer Rama je imao suštinski uslov o kom se ne može pregovarati, da će Albanija odmah da se povuče ukoliko se Kosovo isključi iz ove saradnje. Tu je upućen poziv trima drugim državama – Kosovu, Crnoj Gori i Bosni, da se pridruže ovoj inicijativi“, rekao je Cakaj.

Pored Cakaja, mogućnost stvaranja mini Šengena bez Kosova ranije je odbacio i kosovski ambasador u Albaniji, Sulje Ukšini.

„Kažem vam ekskluzivno da smo o tim stvarima razgovarali u Savetu za regionalnu saradnju, ukoliko se dogodi Mini Šengen, sve zemlje će u njemu biti, bez izuzetka. Čak i ako je jedna zemlja htela da isključi drugu zemlju, to se ne može dogoditi. Budite sigurni“, rekao je on za albanski A2.

S druge strane, iz kosovske Privredne komore stižu upozorenja da je uspostavljanje „mini Šengena“ najmanje u interesu Prištine i pozivaju buduću vladu na korak dalje – da preispita sporazume CEFTA i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU jer su, kako ocenjuju, ovi sporazumi uništili lokalnu proizvodnju i nisu doprineli povećanju izvoza.

Kosovski mediji su izvestili više oprečnih, a navodno zvaničnih pozicija Kosova po ovom pitanju. Najpre je u danima pre sastanka u Novom Sadu izvešteno da je Kosovo samo odbacilo ovaj sporazum posmatrajući ga kao povratak u bivšu Jugoslaviju. Potom je u danima nakon sastanka usledilo negodovanje kosovskih zvaničnika, u prvom redu Aljbina Kurtija, zbog, kako je rekao isključivanja Kosova iz ove inicijative. Tada je poručio da očekuje od Albanije „da na Srbiju gleda isto kao Kosovo“.♦

Agencije
foto EURACTIV