VRANJE – Pozorište ponovo radi

VRANJE – Pozorište ponovo radi

22/10/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Sinoć je u Vranju svečano otvoreno pozorište “Bora Stanković”, posle vise decenija nevolja koje je preživljavalo od 1856 godine, kada je počelo da radi.


Ratovi, rušenja, paljenja nisu ugasili želju Vranjanaca da imaju svoje pozorište. Ono je, posle 1000 odigranih pedstava 1954 godine , zvanično prestalo da postoji. Dve godine kasnije, osnovano je amatersko pozorište. Glumci i reditelji su na svim festivalima u regionu osvajali najveća priznanja. Zatim je , u podmetnutom požaru, potpuno uništena zgrada pozorišta.


Gradonačelnik Vranja je sinoć na otvaranju novog pozorišta, zahvalio svima koji su poslali pomoć da se podigne nova zgrada:

-Hvala Vladi i njenim premijerima, prvo Vučiću, a zatim Ani Brnabić, jer nam je državni vrh najviše pomogao.

Aleksandar Vučić je čestitao glumcima što su sačuvali pozorište dok zgrade i uslova za rad nije bilo:


-Država je uložila 359 miliona dinara, ali su najviše uradili glumci, koji su, iako bez zgrade, sačuvali pozorište. Cenim ljude koji drže svoju reč. Ja sam se obavezao da se obnovi ono što je uništeno i zatvarano. Ova zgrada je svedočanstvo iskrene namere da se ulaže u kulturu i ispunjavaju data obećanja.

 

Srbija danas ima 45 pozorišta, od kojih je 7 od nacionalnog značaja. Oni zajedno imaju 2.500 zaposlenih. Nova pozorišna zgrada u Vranju ima 256 mesta u sali sa najsavremenijom tehnikom. Moći će da se koristi i kao bioskop, koji Vranje 30 godina nije imalo.Tu je i prostor za kabare, a i za pozorišni muzej, gde je trenutno izloženo nekoliko kostima izvučenih iz požara starog pozorišta, a i fotografije sa predstava Nečista krv i Koštana beogradskog Narodnog pozorišta.

Članovi Narodnog pozorišta u Beogradu otvorili su sinoć novo vranjsko pozorište operom “Koštana”. Bila je tu i upravnica NP, Ivana Vujić, koja je najviše doprinela vrednom radu ovog pozorišta:

-Srećna sam večeras. Opera je krenula u Srbiju. Uskoro u Čačku gostujemo s “Aidom”.U planu su i druga gostovanja.

 

Inače, predsednik Vučić se posle predstave nije obraćao novinarima. Pre dolaska , u Vranjskoj banji je dao izjave samo Pinku i Tanjugu, koje su se odnosile na željeni dolazak Folksvagena i pitanja vezana za opoziciju.♦

Foto Jugmedia/ Olivera Živković