DAN OSLOBOĐENJA BEOGRADA: GOST IZ RUSIJE – DMITRIJ MEDVEDEV

DAN OSLOBOĐENJA BEOGRADA: GOST IZ RUSIJE – DMITRIJ MEDVEDEV

19/10/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Više od 500 novinara pratilo je danas posetu predsednika Vlade Ruske federacije, Dimitrija Medvedeva Srbiji. Posle prikazivanja sposobnosti Vojske Srbije, na aerodromu u Batajnici, predsenik Aleksandar Vučić i njegov gost Dimitrij Medvedev razgovarali su u palati Srbija u četiri oka i – razmenili poklone. Vučić je Medvedevu poklonio ikonu svetog Arhangela Mihaila. Zatim su razmenjena dokumenta o razumevanju među ministrima i rukovodiocima Rusije i Srbije i o saradnji u nauci, privredi, saobraćaju, inovacijama, infrastrukturi. Tako će biti razmenjena i dva kulturna dobra. Stranica 166 Miroslavljevog jevanđelja, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, stići će u Beograd, a sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha iz 19 veka biće iz beogradskog Narodnog muzeja vraćena u Rusiju.


Na zajedničkoj konferenciji za novinare, na kojoj nije bilo vremena za pitanja, predsednik Vučić je rekao da će se srpski i ruski narod, koji su zajednički stradali u Drugom svetskom ratu, morati danas da se bore protiv falsifikovanja istorije:

– Mi se uzajamno pomažemo i u međunarodnim institucijama. Naši su odnosi puni uvažavanja i poverenja. Ekonomski odnosi su nam sve bolji. Naša trgovinska razmena bila je prošle godine 3 milijarde i 60 miliona dolara. Ove godine je već dostigla 2 milijarde i 500 miliona evra. Srećan sam i ponosan što je naš gost , jutros u Batajnici, primetio koliko smo napredovali u opremanju vojske. Nekada smo imali samo jedan Mig 29, danas ih već imamo 14. Posle 45 godina, kupili smo 19 novih teških helikoptera.


Medvedev smatra da nema mnogo zemalja koje Rusija može nazvati prijateljskim, kao Srbiju:

-Ruija će nastaviti da podržava Srbiju u kosovskom problemu i držaće se Rezolucije UN 12 44. Mi podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.
Posle konferencije za novinare, pred Palatom je priređen vatromet, a veče je završeno u Sava Centru svečanom akademijom povodom 75. godišnjice oslobađanja Beograda.♦

Foto MO – Predsedništvo / Dimitrije Goll