MILORAD DODIK NUDI “REŠENJE”: OD BIH STVORITI NEKOLIKO DRŽAVA

MILORAD DODIK NUDI “REŠENJE”: OD BIH STVORITI NEKOLIKO DRŽAVA

18/10/2019 Off By BERB

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u intervjuu televiziji Republike Srpske (RTRS), izjavio da je raspad te zemlje, s obzirom na to kako je sada ustrojena, neizbežan. Rešenje za sadašnje probleme Dodik je ponudio u unutarnju podelu kakvu su nacionalističke snage zagovarale uoči rata vođenog od 1992. do 1995. godine.

U intervjuu Dodik je ponovio kako je BiH “u raspadanju” koje niko ne može da spreči jer ona, po njemu, ne odražava interese naroda, već je nastala kao “igra” čiji je ciljpokušaj da se napravi država.

Tvrdi da je današnja BiH proizvod američke diplomacije, aludirajući time na činjenicu da je SAD bio glavni posrednik u pregovorima koji su u Dejtonu 1995. godine doveli do završetak rata i sporazuma o uređenju nove države kao naslednice Republike BiH, proglašene 1992. godine.

Dodik tvrdi da je sve to realizovano isključivo zbog pritiska međunarodne zajednice i da sporazum iz Dajtona, odnosno novostvorena država, nikada nisu profunkcionisali. Dokaz za to je i aktuelna kriza oko formiranja vlasti na temelju rezultata izbora iz oktobra 2018. godine.

Smatra da je jedino rešenje da se od BiH stvore “zasebne zajednice” odnosno mini-države koje bi sarašivale.

“Danas treba omogućiti Hrvatima da imaju svoj entitet. Republika Srpska treba slobodno da odlučuje o svom statusu, a Bošnjaci bi se mogli organizirati u dijelu koji kontrolišu i to nazovu Bosnom u da se okrenu muslimanskim zemalja. Tako bismo bili daleko uspješniji”, nudi kao rešenje Dodik.♦

Agencije
foto Siniša Pašalić/RAS Srbija/