RUSKA ŽELJA: NAJBOLJI KANDIDT ZA NASLEDNIKA PARTIJARHA IRINEJA JE – IRINEJ BULOVIĆ

RUSKA ŽELJA: NAJBOLJI KANDIDT ZA NASLEDNIKA PARTIJARHA IRINEJA JE – IRINEJ BULOVIĆ

16/10/2019 Off By BERB


Kako piše ruski sajtu Regnum.ru najveće šanse za nasljednika patrijarha Irineja ima episkop bački Irinej Bulović, dok se “u krugu favorita” spominje i ime mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija Perića.

Ruska državna agencija Regnum.ru, objavila je pohvalan tekst o držanju Srpske pravoslavne crkve prema “Ukrajinskom raskolu”.

Carigradska patrijaršija je nedavno priznala autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve, da bi, pre nekoliko dana to uradila i Grčke pravoslavna crkva. Ruska pravoslavna crkva je posle toga prekinula crkveni kontakt s carigradskim patrijarhom Bartolomejem.

Ovo se dogodilo baš u vreme proslave 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, koja je prošl bez pozivnica poglavarima drugih pravoslavnih crkava. Ruska državna agencija za ovaj proruski stav SPC hvali episkopa bačkog Irineja Bulovića.

Smatra se da je Bulović izlobirao da niko od srpskih episkopa ne ode na obeležavanje 800 godina od kada je Carigradska patrijaršija Savi Nemanjiću izdala tomos kojim srpska crkva postaje autokefalna, a on njen prvi arhiepiskop. Iako je Carigrad ovo shvatio kao skandalozan čin, Regnum.ru vali Irineja Bulovića, i smatra da je on najbolji kandidat za budućeg patrijarha SPC. On najbolje odgovara interesima ruske crkve i ruske politike na Balkanu.

Ruska agencija smatra i da je jedan od kandidata za patrijarha i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić. Opisuje ga kao čoveka koji je blizak trenutnom predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću i njegovoj zapadnoj politici, i da kao zagrebački mitropolit gaji jasan prozapadni stav, za razliku od ruskog čoveka Bulovića.

Pitanje izbora novog srpskog patrijarha postalo je aktualno prošloga meseca zbog bolesti trenutnog patrijarha, Irineja Gavrilovića. Napunio je 90 godina, a na čelu SPC je već devet godina.♦

Regnum.ru
Foto Frontal