UHVAĆENI VISOKO TEHNOLOŠKI KRIMINALCI

UHVAĆENI VISOKO TEHNOLOŠKI KRIMINALCI

23/03/2015 Off By
Osumnjičeni su vršili preusmeravanje (“bypass”) međunarodnog telefonskog saobraćaja korišćenjem “VOIP” tehnologije na neregistrovanim pripejd mobilnim telefonskim priključcima domaćih mobilnih operatera

 

prevare

Biro za saradnju s medijima MUP-a

 

PRIPADNICI Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Makedonije, brzom i efikasnom razmenom podataka, identifikovali su više osumnjičenih lica koja su na teritoriji Beograda i Gostivara, u iznajmljenim stanovima, koristili telekomunikacionu i računarsku opremu – SIM boksove. Osumnjičeni su vršili preusmeravanje (“bypass”) međunarodnog telefonskog saobraćaja korišćenjem “VOIP” tehnologije na neregistrovanim pripejd mobilnim telefonskim priključcima domaćih mobilnih operatera.
U Republici Srbiji je neposredno nakon raspisivanja potrage pronađen i uhapšen L.M. (1980) državljanin Republike Makedonije zbog postojanja osnova sumnje da je u saizvršilaštvu sa više lica sa teritorije Republike Makedonije i Republike Srbije izvršio krivično delo računarske prevare.
U Makedoniji pronađeno je više od 40 000 SIM kartica mobilnih operatera sa teritorije Srbije, Hrvatske, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine koje su korišćene za dalje pozive ka mobilnim pretplatnicima kako bi se međunarodni „VOIP“ saobraćaj ostvarivao kao nacionalni poziv sa domaće SIM kartice.
U iznajmljenom stanu u Beogradu u kojem su neprijavljeno boravili makedonski državljani pronađena su četiri servera kojim se komuniciralo sa uređajima u Gostivaru. Na te servere su internet protokololom učitavani podaci sa SIM kartica automatskim putem sa uređaja iz Gostivara i preko njih se dalje uticalo na elektronsku obradu i prenos podataka, zbog čega se svaki poziv iz mreže nekog inostranog operatera realizovao od inostranstva do Srbije putem prenosa glasa preko internet protokola (VOIP) do takozvanih “Gateway uređaja”. Međunarodna telefonska veza tako je zaobilazila legalne međunarodne rute i evidentirala se kao nacionalna veza u cilju pribavljanja imovinske koristi za osumnjičene i nanošenja materijalne štete telekomunikacionim operaterima.
Tokom akcije zaplenjena je i velika količina računara, računarske i telekomunikacione opreme.<


KRIMI

ELEKTRO ŠOKEROM NA RADNIKE EPS-Aelektro

Pripadnik Policijske brigade MUP-a van dužnosti, u civilnom odelu, zatekao se na mestu događaja, pojurio za osumnjičenim, uspeo

tableteGORNJI MILANOVAC: ZAMRZIVAČ PUN DROGE

Policija je izvršila pretres kuće u kojoj živi Ž. V. (1973) i u zamrzivaču pronašla više od 31

policija-petrovardin-n1UHAPŠEN PETROVARADINSKI SNAJPERISTA

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo izazivanje opšte opasnosti, uhapšen je M. M. (1985) iz

 

stanKRAGUJEVAC: UHAPŠEN ZBOG FALSIFIKATA I UTAJE POREZA

Postoje osnovi sumnje da je P. N., u periodu od 2008. do 2013. godine, gradeći stambeno poslovnu zgradu