SVEČANOST U MRAMORKU: Otvoren vetropark “Čibuk 1”

SVEČANOST U MRAMORKU: Otvoren vetropark “Čibuk 1”

11/10/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Danas, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vućića u Mramorku, kraj Kovina svečano je otvoren Vetropark “Čibuk 1”, najveći na Balkanu.

“Čibuk 1” je koštao 300 miliona evra i moći će da snabdeva strujom 113.000 domaćinstava. Postavljeno je 57 turbina instalisane snage od 158 megavata.

Računa se da se proizvodnjom struje generatorima na vetar godišnje postiže smanjenje emisije ugljen dioksida za 370.000 tona, koliko bi nastalo ako bi se struja proizvodila u termoelektrani.

Aleksandar Vućić je rekao da novi vetropark ima veliki značaj za Srbiju i da je to u poslednjih 30 godina najveći izgrađeni energetski objekat.

Zahvalio se investitorima što pomažu napredak Srbije, i najavio da će im Vlada pomoći da imaju dobre uslove za poslovanje i da idu napred.

“Opredeljenje Srbije je da razvija obnovljive izvore eneregije”, rekao je Vučić i dodao da su dobrodošli svi investitori koji žele da proizvode ‘zelenu energiju”.

Inače “Čibuk 1” će doprineti cilju Srbije da do 2020. poveća udeo potrošnje energije iz obnovljivih izvora na 27 posto i smanjiti svoju zavisnost od proizvodnje električne energije iz uglja.

Svečanost u Mramorku pomutio je postupak arapskog investitora da u šatoru gde gde su boravili gosti i predsednik Aleksandar Vučić ne dozvoli televizijama N1 i Al Džazira da izveštavaju.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazili su protest zbog zabrane izveštavanja televizijama Al Džazira i N1 sa otvaranja vetroparka “Čibuk 1”.

Mediji navode da je zabranu naložio organizator tog događaja i vlasnik objekta kompanija Masdar iz Abu Dabija. UNS je zatražio izvinjenje tim televizijama.

Novinar Al Džazire Đorđe Kostić je UNS-u rekao da ekipama njihove i televizije N1 nije bilo dozvoljeno da izveštavaju sa svečanosti zato što ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu to nije dozvolio.
Ispade da gosti Srbije sprovode svoje diskriminatorske zakone. To mogu, ali ne u Srbiji.♦

Foto Predsedništvo /Dimitrije Goll