BEOGRADSKO DRAMSKO POZORIŠTE: Premijera „Ko se boji Virdžinije Vulf“ sa Radetom Šerbedžijem

BEOGRADSKO DRAMSKO POZORIŠTE: Premijera „Ko se boji Virdžinije Vulf“ sa Radetom Šerbedžijem

08/10/2019 Off By BERB

 

Mirjana Todorić

Premijera predstave „Ko se boji Virdžinije Vulf“ biće izvedena sutra, 9. oktobra od 20 časova na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.
Premijera pretstave pratiće i svečano preimenovanje Velike scene „Rade Marković“ u „Olivera i Rade Marković“.


Predstava „Ko se boji Virdžinije Vulf”, Edvarda Olbija Beogradskog dramskog pozorišta rađena je u koprodukciji sa Kazalištem „Ulysses” a rediteljka je Lenka Udovički. Glavnu ulogu tumači Rade Šerbedžija.

Pomenimo da je premijera Olbijeve drame bila 29. jula na Brionima, na Tvrđavi Minor na Malom Brionu u okviru Festivala „Ulysses”.
Posle premijere, predstava će se nači na redovnom repertoaru ovog pozorišta. Tako će Beograđani, posle višedecenijske pauze moći da užvaju u glumačkoj bravuri Radeta Šerbedžije.


Pored Radeta Šerbedžije nastupaju i Katarina Bistrović Darvaš, prvakinja Zagrebačkog kazališta mladih, Milan Marić u alternaciji sa Ljubomirom Bulajićem i Martinom Grđanom, Nika Ivančić u alternaciji sa Rominom Tonković.

Pored Lenke Udovički u ekipi saradnika su i dramaturg Željka Udovičić Pleština, scenograf je Stefano Katunar, kostimograf Bjanka Adžić Ursulov a kompozitor Najdžel Ozborn.


Potsetimo: zaplet „Ko se boji Virdžinije Vulf” je jednostavan. Tokom neobavezne sedeljke, sredovečni bračni par, univerzitetski profesor istorije Džordž i dekanova ćerka Marta potaknuti alkoholom, započinju mentalno i emotivno iscrpljujuću, verbalnu igru međusobnog optuživanja i zlostavljanja, uvlačeći u tu igru i svoje goste. Mračna slika braka akademskih građana, koji predstavljaju stubove srednje klase, kao i razlaganje tipičnog obrasca dramske priče kroz na prvi pogled besciljnu i besmislenu pijanku, izazvala je oprečne reakcije i publike i kritike.

„Ko se boji Virdžinije Vulf” praizvedbu je la 1962. godine u Bili Rouz Teatru na Brodveju, izvedena je 664 puta i nagrađena Tonijem za najbolju dramu 1963. Međutim iste godine Savetodavno telo Pulicerove nagrade odbilo je predlog žirija da joj dodeli to prestižno priznanje. Komad je ekranizovan 1966. u režiji Majka Nikolsa sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom u glavnim ulogama i nagrađen sa pet Oskara.

Drama “Ko se boji Virdžinije Vulf” kod nas je prvi put izveden već 1964. godine u režiji Mire Trailović u Ateljeu 212, a u Beogradskom dramskom pozorištu je imao kultnu verziju 1991. godine u režiji Dušana Jovanovića sa Radetom Šerbedžijom, Mirjanom Karanović, Željkom Cvetan i Aleksandrom Alačem.

Posle 28 godina, publika će imati priliku da ponovo u pozorištu na Krstu gleda Radeta Šerbedžiju u komadu „Ko se boji Virdžinije Vulf“, ovoga puta u novoj produkciji Beogradskog dramskpog pozorišta i Kazališta „Ulysses”.♦

Foto: Darija Štravs Tisu/Ras Srbija