MITROPOLIT AMFILOHIJE: Ne slaže se odlukom Sinoda SPC da orden dodeli Aleksandru Vučiću

MITROPOLIT AMFILOHIJE: Ne slaže se odlukom Sinoda SPC da orden dodeli Aleksandru Vučiću

08/10/2019 Off By BERB

Mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije rekao je danas da se ne slaže sa odlukom Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) da orden Svetog Save dodeli predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i naglasio da se veliki broj arhijereja ne slaže sa tom odlukom, ali da će je ispoštovati.

Amfilohije je za Radio Goraždevac rekao da je crkva ne samo “srbijanska, već da je ona žiža sveukupnog srpskog naroda u svijetu” i da prema tome “Sabor kao takav ne može da se partijski orijentiše”.

“Što se mene lično tiče, a vjerujem i jedan dobar dio naših arhijereja nije time zadovoljan, nije bila ovo prilika za tako nešto. Ovdje je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod. Gospodin Vučić je predsjednik, naravno privremeni, kao i svi predsjednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali, ali on nije predsjednik srpskog naroda u svijetu“, rekao je Amfilohije prilikom posete Pećkoj Patrijaršiji povodom obilježavanja osam vekova autokefalnosti SPC.

Mitropolit je potvrdio da je jedan dobar deo arhiepiskopa zatražio da zbog oredena zaseda vanredni sabor Srpske pravoslavne crkve.♦

Agencije
Foto Medija centar