LSV: Peti oktobar izneveren zbog izostanka lustracije

LSV: Peti oktobar izneveren zbog izostanka lustracije

05/10/2019 Off By BERB

 

Nenad Čanak, lider LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je 5. oktobar 2000. godine bio dan odbrane izbornih rezultata.

Režim Slobodana Miloševića devedesetih godina u potpunosti je devastirao državu. Započeo ratove, uništio privredu i osakatio društvo.

Milošević je prvi udarac na Jugoslaviju izvršio baš u Vojvodini, na koju je udario oktobra 1988. kada je „Jogurt revolucijom“ započeo uništavanje naše pokrajine.

Dvanaest godina kasnije građani su ustali da odbrane glasove, koji su u 24. septembra označili kraj Miloševićeve ere.

Nažalost, i pored brojnih pozitivnih iskoraka, koji su usledili u mesecima posle 5. oktobra, izostala je lustracija odgovornih za sve što se događalo u zemlji devedesetih godina.

Nova politička elita nije imala hrabrosti da sprovede lustraciju, a to je značilo vetar u leđa snagama koje su devedesetih uništavale Srbiju.

Na scenu su ponovo izmilele samozvane patriote i lažni rodoljubi, koji su otvoreno radili protiv modernizacije Srbije i njenog brzog ulaska u Evropsku uniju.

Sve to uticalo je na usporavanje demokratizacije Srbije. Institucije našeg političkog sistema su na klimavim nogama. Srbija je i dalje strogo centralizovana država u kojoj apsolutno dominira samo njen glavni grad.

Sa druge strane, dovoljno je pogledati Narodnu skupštinu Republike Srbije i jasno će se uočiti katastrofalne posledice izostanka lustracije

Osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj i dalje, protivno zakonu, obavlja funkciju narodnog poslanika i širi mržnju isto onako kako je činio devedesetih godina.

Bez obzira na učinjene greške, ideja modernije, evropske Srbije i dalje živi.

Evropske integracije moraju se ubrzati!

Demokratija u Srbiji mora se konsolidovati i najzad postati „jedina igra u gradu“.

Postpetooktobarske greške moraju se ispraviti. Samo tako ćemo našu državu učiniti boljom i uspešnijom.♦

Getty images/Petar Vujanić