PREDIZBORNA KAMPANJA NA KOSOVU: Svi – osim Srbije!

PREDIZBORNA KAMPANJA NA KOSOVU: Svi – osim Srbije!

02/10/2019 Off By BERB

Predizborna vruća tema na Kosovu ovih predizbornih dana je zabrana učešće zvaničnika Srbije i drugih zemalja u predizbornoj kampanji. na Kosovu postala je vruća tema ovih vanrednih izbora.

 

I posle zabrane i proterivanja zvaničnika iz Srbije koji su davali otvorenu podršku Srpskoj listi, stigao je državni tužilac SAD, Met Vitakera da pruži nedvosmislenu podršku kandidatu za kosovskog premijera ispred DPK, Kadriju Veseljiju.

 

„Apsolutno, nijedan državni predstavnik bilo koje države neće moći da dođe ovde i vodi kampanju. U ovom smislu, potpuno su nerazumljive najave zvaničnika Vlade Srbije da će posetiti Kosovo zarad predizborne kampanje. U stvari mi to razumemo, budući da oni imaju tendenciju da zaoštre situaciju i stvaraju unutrašnje tenzije. Međutim, kosovske institucije neće dozvoliti da se ošteti izborni proces“, rekao je savetnik kosovskog šefa diplomatije, Jetljir Ziberaj za Radio Slobodna Evropa, početkom septembra.

Američki državni tužilac , Met Vitaker, i pored zabrane pozvao je danas građane na Kosovu da glasaju za partiju Kardija Veseljija uz objašnjenje da na taj način jačaju odnose sa Amerikom.

 

„Dakle, čini mi se da je izbor za narod Kosova sasvim jasan i da morate doneti vrlo važnu odluku. Na predstojećim izborima birate između: vlade koja će ojačati vašu saradnju sa nama, Sjedinjenim Američkim Državama koje će se boriti protiv korupcije i za rast vaše ekonomije u cilju stvaranja prosperiteta i prosperiteta za sve. Vaša alternativa je rizična, to je vlada koja će biti politički predvođena i koja može izolovati Kosovo i naštetiti vašem odnosu sa nama. Za vladu koja se ne može boriti protiv korupcije”, poručio je Vitaker na predizbornom skupu na PDK u Gnjilanu, prenosi RTK.

 

Ubrzo nakon ovog nastupa, reagovala je američka ambasada u Prištini, tvrdeći da ne podržavaju ni jednog kandidata.

 

„Vlada SAD ne favorizuje ili podržava nijednu političku stranku ili kandidate na ovonedeljnim izborima. Poštujemo pravo i odgovornost glasača na Kosovu da odaberu svoju budućnost,” navodi se u kratkoj izjavi ove ambasade za medije.

 

Dok do ove posete američkog zvaničnika dolazi u toku predizborne kampanje, podsećamo i da je, početkom septembra, pre zvanične kampanje, Kosovo posetila i grupa poslanika nemačkog Bundestaga. Tom prilikom je jedan od poslanika, Piter Bajer, izrekao otvorenu podršku DSK.

 

„Dobra je stvar što imamo partiju poput DSK, koja je predstavila veoma iskusnog kandidata. Veoma smo srećni što DSK nije ušla u koaliciju, jer joj nije potrebna. Slažemo se da će Kosovo biti takvo kakvo jeste, bez ikakvih teritorijalnih promena“, poručio je tada Bajer.♦

Agencije
Foto NBC news