PKS: Kako da srpska privreda (ponovo) osvoji Afriku?

PKS: Kako da srpska privreda (ponovo) osvoji Afriku?

30/09/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Vraćamo se Africi, starim prijateljima, gde nema zemlje koja ne gaji lepe uspomene na Jugoslaviju i Srbiju. A da smo je bili zanemarili, pokauje podatak da je robna razmena između šest privreda zapadnog Balkana na godišnjem nivou svega 314 miliona dolara, a sa Srbijom oko 200 miliona dolara.

Danas se u Privrednoj komori Srbije okupilo 150 privrednika iz 80 srpskih, zapadnobalkanskih i afričkih zemalja.

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, kaže da je to najveći događaj koji smo na temu naše privredne saradnje zajedno organizovali u protekle 2 decenije:
-Konferencija se održava u trenutku kada i Afrika i zapadni Balkan razvijaju svoja regionalna trišta. Želimo da potpišemo sporazum o slobodnoj trgovini zapadnog Balkana i Afričke unije.Tako bi se za nas otvorilo tržište od 1,2 milijarde potrošača. Mogli bi da izvozimo poljoprivredu, industriju, usluge, proizvode iz IT sektora.

 

Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, podsetio je da su neke kompanije već na afričkom tržištu. On je zamerio što su carine afričkih zemalja i do 30 posto, ali je rekao da je siguran da će se carine smanjiti:

– Nekadašnja Jugoslavija i njen naslednik, Srbija su najveći prijatelji Afrike. Oni pamte našu podršku u vreme kada su se borili za slobodu i to što smo svaku slobodnu zemlju prvi priznavali. U čast Tita i njegovog rođendana, oni su uprao na 25 maj održali prvu sednicu Konferencije Afričkog jedinstva. Zato sam ja predložio i uspeo, da se i kod nas 25.maj obeležava kao Dan prijateljstva s narodima Afrike.
Ambasador Narodne republike Alžir, Abdelhamid Šebšua, koji je i doajen grupe afričkih ambasadora u Srbiji,rekao je da je Afrika u viđenju pojedinih političara, diplomata i privrednika, još uvek žrtva preubeđenja:

-Naš kontinent je bio teren na kome je ljudsko biće pokazalo svoje najružnije lice. Mislim na kolonizaciju, pljačku, nepravde, ponižavanje i rasizam.To je iza nas. Godine 1963 osnovali smo Afričko jedinstvo, a zatim – Afričku Uniju, pa i NEPAD – novo partnerstvo za razvoj Afrike. Tako sada, trgovina unutar Afrike ostvaruje rast od 33 posto. Naše tržište sposobno je da ostvari sa drugim zemljama razmenu od 300 milijardi dolara. Nećemo štedeti truda da se odnosi Srbije i afričkog kontinenta unapređuju.

Foto PKS/Tanjug Sava Radovanović