INICIJATIVA NE DA (VI) MO BEOGRAD PIŠE GRADONAČELNIKU BEOGRADA

INICIJATIVA NE DA (VI) MO BEOGRAD PIŠE GRADONAČELNIKU BEOGRADA

21/03/2015 Off By
Projekat “Beograd na vodi” najbolje oslikava kako su neki ipak jednakiji, da li po tome što za njih zakon ne važi ili se za njihove potrebe menjaBGD

 

GRADONAČELNIK Beograda je u svom komentaru na jučerašnju intervenciju komunalnih službi kada su aktivisti inicijative Ne da(vi)mo Beograd, zajedno sa novinarkom Bete i prolaznikom, privedeni zbog deljenja novina, istakao da je njemu “samo važno da se poštuje zakon koji je isti za sve.”
Ovom prilikom skrećemo pažnju gradonačelniku da se mi ne bismo bavili izdavanjem novina kada bi zakon u ovoj državi zaista bio isti za sve. Mi ne bismo imali potrebe da na ovaj način iskazujemo stavove da je vlast poštovala procedure javne rasprave i zaista uzela u obzir više od 2.000 primedbi struke i građana na Generalni urbanistički plan Beograda i Prostorni plan posebne namene za projekat Beograd na vodi.

Projekat “Beograd na vodi” najbolje oslikava kako su neki ipak jednakiji, da li po tome što za njih zakon ne važi ili se za njihove potrebe menja. Urbanistički i prostorni planovi se protivpravno kroje po želji privatnog investitora, s kojim pritom još uvek ne postoji nikakav sporazum. Država se sprema da usvoji “lex specialis” kojim se poništavaju odredbe sistemskih zakona zarad potreba jednog projekta čije posledice nisu ni sagledane. U cilju njegove promocije, dopušta se postavljanje reklamnih objekata bez neophodnih dozvola i protivno važećoj regulativi.

Predlažemo organima komunalnog reda i mira da se u akciji “jednak zakon za sve” pozabave time kako su reklamni bilbord i jarboli po Savamali prijavljeni kao manifestacija i na osnovu kojih dozvola. Kad su već tamo, nek vide kako kafana od 670 kvadratnih metara ima dozvolu za privremeni štand koji nije prepoznat u Zakonu i kako se “investiciono održavanje fasade” zgrade Geozavoda proširilo na njenu unutrašnjost.

Vidite sa ljudima koji su posle 50 godina života na području Bara Venecije raseljeni u stanove koje sada iznajmljuju da li zakon važi jednako za sve. Da li građani Srbije zaista veruju da je zakon pravičan dok se pare iz državnog budžeta slivaju u izgradnju luksuznih stambenih i poslovnih prostora u centru Beograda? Da li će i svako sledeći ko dođe da gradi dobiti iste uslove kao “Eagle Hills”? Nemojmo se zavaravati.

Jasno je da pri jučerašnjoj akciji komunalnih snaga nije bilo važno mišljenje Opštine ni odobrenje MUP-a za javni skup već želja da se osujeti kritika projekta “Beograd na vodi”. Što se tiče dileme da li je komunalna policija juče privodila, asistirala u privođenju ili legitimisala ljude koji su delili novine možemo samo dodati da su prisutnima oduzeta dokumenta i da im je naređeno da pođu za komunalnom policijom koja ih je odvela u prostorije komunalne inspekcije gde su im ispisane prijave za deljenje reklamnog materijala. Neka javnost proceni šta mi reklamiramo. Naše novine su od juče dostupne na: nedavimobeograd.wordpress.com.
Ako se neko bavi reklamiranjem onda je to gradonačelnik, koji na uštrb javnog dobra, i za platu koju mu mi plaćamo, promoviše interese jednog privatnog investitora.<


DOGAĐAJI

edvard-kukan-tomislav-nikolic-TOMISLAV NIKOLIĆ O IZJAVI ŠEFA DELEGACIJE EP KUKANA DA NE PRISUSTVUJE PARADI U MOSKVI

Nikada se nije desilo da je predsednik Nikolić ili bilo koji političar iz Srbije delio savete predsedniku njegove

 

 

ne davimoSAOPŠTENJE INICIJATIVE NE DA(VI)MO BEOGRAD

Dok država nelegalno postavlja jarbole, bilborde i kafane koji promovišu privatni komercijalni projekat, građani nemaju prava na javno

drecunDRECUN: SNS POSVEĆENA OTKRIVANJU SVIH ZLOČINA

Sud u Bosni i Hercegovini je od svog formiranja 2003. optužio 256 Srba, pravosnažno je okončano 135 pretresa,

 poginuliKOMISIJA ZA ISPITIVANJE PADA HELIKOPTERA ZAVRŠILA SA RADOM

Po zahtevu zamenika višeg javnog tužioca u Beogradu, Generalštab Vojske Srbije predaće izveštaj komisije za ispitivanje vanrednog događaja