VOJSKA SRBIJE – “STANISLAV BINIČKI”: Izložba “120 godina sa Vama”

VOJSKA SRBIJE – “STANISLAV BINIČKI”: Izložba “120 godina sa Vama”

23/09/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Medija centar „Odbrana”, Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” i Narodni muzej Kruševac organizuju izložbu „120 godina sa Vama”, koja će biti otvorena u ponedeljak 23. septembra u 13.00 časova u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije.

Publika će biti u prilici da do 19. oktobra, do kada je izložba i otvorena, vidi deo Legata porodice Binički, koji se čuva u Narodnom muzeju u Kruševcu, kao i deo postavke posvećen radu i stvaralaštvu Umetničkog ansambla.

Proslavljeni kompozitor, nastavnik i utemeljivač vojne muzike Stanislav Binički osnovao je 26. septembra 1899. godine Beogradski vojni orkestar, čiju tradiciju čuva Umetnički ansambl MO „Stanislav Binički”.

Stanislav Binički smatra se utemeljivačem vojne muzike. Ostavio je brojna dela klasične muzike koja za motiv imaju teme i melos sa naših prostora. Tvorac je i prve srpske opere „Na uranku”, ali Srbima je ostao posebno važan „Marš na Drinu”. Reprint ove kompozicije biće, pored arhivskog materijala i fotografija, predstavljen na postavci(Foto MO).♦