ANA BRNABIĆ NA KONFERENCIJI ZA MEDEDIJE: Od sledeće godine smanjićemo porez na zaradu

ANA BRNABIĆ NA KONFERENCIJI ZA MEDEDIJE: Od sledeće godine smanjićemo porez na zaradu

23/09/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Vlada će sledećeg meseca predložiti Skupštini na usvajanje četiri zakona i izmena zakona koji će koristiti privredi i podići standard građana.

 

O tome su danas u Privrednoj komori Srbije, na konferenciji za novinare, govorili premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali.

Mali je rekao da su izmenama Zakona o porezu na dohodak građana podstiću naši ljudi koji žive u inostranstvu, da se vrate kući. Oni, koji nisu boravili u Srbiji u protekle dve godine, ako se vrate i zaposle ovde, dobijaju u narednih pet godina za 70 posto smanjenu osnovicu za porezne doprinose:

-Ovako nešto nismo mogli da uradimo ranije, jer nije bilo para. Srbija je bila u ogromno dugu,koji su ostavile bivše vlasti. Danas imamo 66,6 milijardi dinara suficita u budžetu. Zato od sledeće godine možemo da smanjimo porez na zaradu i čitav niz drugih preskih olakšica.

Ana smatra da će Skupština usvojiti ove predloge Vlade:

-Privreda ide na bolje. Nezaposlenost je 10,3 posto, a bila je 25 posto. Od toga je 25 posto nezaposlenih mladih ljudi, a ta brojka je bila 50 posto. Nezaposlenost mladih u EU je 15 posto. Lane smo uveli podsticaje po kojima su mladi koji otvaraju firme oslobođeni poreza prve godine na 15 zaposlenih. Otvoreno je 900 firmi i zaposleno 1.000 ljudi. Prvog oktobra ćemo analizirati koliko je od tih firmi opstalo.Porez na dobit je nekada bio 10 posto, a sada je 3 posto.

Novinari su pitali hoće li se premijerka umešati u dogadjaje na rektoratu. Ona je odgovorila da to ne želi, jer je Univerzitet slobodan. Ipak, primećujem da je Rektorka, koja je tvrdila da petnest studenata zabarikadiranih u Rektoratu nisu u pravu, jer ometaju rad ostalih 100.000 studenata, sada je promenila mišljenje i podržala protestante.

Na moje pitanje da li to znači da je rektorka manipulisana od iste one političke grupacije,koja je zavela i 15 studentskih bintovnika, Ana Brnabić je odgovorila:

-Rektorka je govorila jedno, osudila je demonstrante, a posle 10 dana je počela da govori drugo i da ih brani. Crvena linija tolerancije je pređena. Ja poručujem demonstrantima da pripreme svoje zahteve i pošalju ih u Vladu. Ja ih čekam.
Brnabićka je objasnila da zainteresovane političke grupe prave pritisak i na Fakultet organizacionih nauka, na sve njegove asocijacije i na etičku komisiju, koja je već utvrdila da doktorat Siniše Malog nije falsifikat. Cilj im je da se usvoji onakav zaključak kako opozicija želi.

A što se ostavke Siniše Malog tiče, premijerka kaže da o tome ne može ni biti reči:
-Ja sam njega predožula za ministra, s njim odlično sarađujem, postižemo ogromne uspehe u privredi, to nam potvrđuje ceo svet i ja ne želim da ostanem bez vrednog ministra zbog želje dela opozicije(Foto sajt Vlade).♦