NBS:„Dani evropske baštine 2019“

NBS:„Dani evropske baštine 2019“

23/09/2019 Off By BERB

 

Narodna banka Srbije, u subotu, 5. oktobra obeležava „Dane evropske baštine 2019“, koji se ove godine održavaju pod sloganom „Umetnost i zabava – Nasleđe u fokusu“.

Kao i prethodnih godina, NBS se pridružila brojnim kulturnim i javnim institucijama kako bi javnosti pokazala deo svog kulturnog nasleđa i ponovo ukazala na ljude koji su svojim delima i velikodušnošću doprineli bogatstvu, raznolikosti i kulturnom identitetu Beograda i Srbije.

NBS ovim podseća da se ove godine obeležava – 135 godina od 2. jula 1884. godine kada je zvanično počela sa radom Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije. Proteklo je i 90 godina od osnivanja Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca – Topčider, kao i 15 godina od osnivanja Centra za posetioce, našeg jedinstvenog Muzeja novca – mesta za susrete generacija školske omladine i građana.

Posetioci NBS će imati mogućnost da u izložbenom prostoru razgledaju stalnu postavku „Novac na tlu Srbije“ i tematske izložbe „Kovani novac Srbije“ i „Falsifikati“, propraćene pričom i zanimljivim istorijskim detaljima o novcu kao specifičnom vidu naše kulturne baštine.

Pri obilasku Svečanog hola, uz stručno vođenje, posetioci će moći da razgledaju i uživaju u autentičnom ambijentu za koji je arhitekta Konstantin Jovanović, pored projekta za izgradnju zgrade, izradio i nacrte za oslikavanje zidova i bogatu unutrašnju dekoraciju, a zidove oslikali vajar i slikar Paško Vučetić i njegov đak Moša Pijade.

Na kraju posete, sledi jedinstven poklon – imitacija novčanice sa sopstvenim likom, simbolične vrednosti 1884 dinara koja podseća na godinu osnivanja Narodne banke.

Ovim povodom, za posetu zgradi u Ulici kralja Petra 12, termini za grupne posete (do 50 posetilaca) su 10,30; 12,30 i 14,30 časova. Obavezno je prijavljivanje, sa brojem ličnog dokumenta, na brojeve telefona 3027-128; 3027-364 i 3027-204, ili na e-mail: [email protected]. radnim danom od 10,00 do 16,00.

U okviru manifestacije u izložbenom prostoru Narodne banke Srbije na Slaviji, Nemanjina 17, od 18. septembra do 2. oktobra, radnim danima, biće predstavljena međunarodna izložba slika pod nazivom „Svet u oku žene – žena u oku umetnika“, čiji je kustos istoričar umetnosti Mirjana Savić.

Radnim danima izložbeni prostor u objektu Banke u Ulici kralja Petra 12 otvoren je za javnost od 10 do 16 časova. Individualne posete se ne zakazuju. Ulaz je slobodan u oba objekta(Press NBS – Foto:NBS)♦