SUTRA KOD VUČIĆA: “Beogradski razgovori” za”svesrpsko jedinstvo” u Republici Srpskoj

SUTRA KOD VUČIĆA: “Beogradski razgovori” za”svesrpsko jedinstvo” u Republici Srpskoj

20/09/2019 Off By BERB

 

Predsjednici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske sutra će u Beogradu imati sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kod Vučića, zajedno, će sutra biti predstavnici dva bloka u Srpskoj, koje predvode SNSD i SDS.

Pored lidera SNSD i SDS Milorada Dodika i Mirka Šarovića na sastanak kod Vučića u Beograd idu i predsednici PDP-a Branislav Borenović, DNS Marko Pavić, SP Petar Đokić i još nekoliko predsednika manjih stranaka koje imaju poslanike u NSRS.

Kako BN TV saznaje, prethodnih dana došlo je i do razgovora Mirka Šarovića i Aleksandra Vučića, tokom kojih je predsednik SDS-a prihvatio da se odazove na poziv predsednika Srbije da aktivno učestvuje u radu tog sastanka.

Pored lidera parllamentarnih stranaka, sastanku kod predsednika Vučića prisustvovaće i predsendica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je rekla da će na tom sastanku biti reči o važnim nacionalnim pitanjima.

Neposredni povod za ovaj sastanak je nedavno usvojena Deklaracija SDA u kojoj se naglašava da je cilj te stanke promena ustava, uspostavljanje novog koncepta unutrašnje organizacije BiH i jačanje “bosanskog identiteta”.

Mnogi smatraju da će biti pokušaja da se kroz “beogradske razgovore” pokuša uspostaviti “svesrpsko jedinstvo” u Republici Srpskoj i kada je u pitanju formiranje vlasti na nivou BiH.

Bez obzira na ishod ovih razgovora, biće to prilika za razmenu mišljenja o stanju u Republici Srpskoj, ali i BiH iz ugla dva suprostavljena bloka, koji ipak imaju zajedničke stavove kada su u pitanju vitalni nacionalni interesi RS i srpskog naroda u BiH (BNTV – foto Nezavisne).♦