U VLADI SRBIJE: Najavljena velika povećanja – plata i penzija

U VLADI SRBIJE: Najavljena velika povećanja – plata i penzija

16/09/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Radosne vesti iz Vlade – od novembra povećanje plata od 8 do 15 posto. Najviše će dobiti medecinske sestre i tehničari 15 posto, a odmah posle njih su lekari sa 10 posto.

 

Zaposlenima u ustanovama kulture i nauke povećanje je takođe 10 posto. Zaposleni u ministarstvima unutrašnjih poslova i odbrane, osnovnom, srednjem i univerzitetskom obrazovanju i studentskom i učeničkom standardu, zatim u ustanovama socijalne zaštite plate rastu za 9 poso. Isto toliko povećanje planirano je za Ustavni sud, tužioce, predškolske ustanove, zavode za izvšenje krivičnih sankcija, osim sedišta ove uprave, gde će biti 8 posto,. Osam posto će dobiti službenici Ministarstva prosvete i nauke, zdravlja, Republičkom fondu za zdravlje i državna uprava.

 

Penzioneri će u decembru dobiti novčani poklon od 5.000 dinara, a penzije će im biti povećane najmanje za 5 posto od januara sledeće godine.

 

Premijerka, Ana Brnabić danas je rekla novinarima da je to rezultat dobrog rada ovog rukovodstva:

 

– Ovo je prvi pozitivni rebalans u istoriji Srbije, ne zato što smo povećali rashode, već što smo povećali prihode više nego što smo očekivali, za čitavih 60 milijardi dinara. Danas sam ponosna što vodim Vladu koja nastavlja politiku bivšeg premijera, Aleksandra Vučića. Ovakvog uspeha ne bi bilo, da nije bilo njegovih privrednih reformi, rekla je Brnabićeva i dodaa da “Imaćemo novaca da uložimo 16,8 milijardi dinara na moravski turizam. Moravski koridor će koštati 120 miliona evra, a izgradnja počinje u oktobru. Autoput Miloš Veliki će biti dovršen do kraja iduće godine”.

 

Na pitanje o zakonu o ograničenju zarada, ministar finansija, Siniša Mali odgovorio je da će ovaj zakon biti ukinut od nove godine.

 

Kako je došlo do tolikog porasta investicija objasnila je premijerka:

 

– Investitore su najmanje privukle visoke subvencije, a najviše saznanje što nema korupcije i dobra iskustva onih koji su već ulagali u Srbiji.

 

Na podsećanje da su u državni posao došli iz privatnog, oboje su odgovorili da se s nostalgijom sećaju privatnog i da preporučuju mladima da uđu u privatni sektor.
Novinar Insajdera pitao je kako će Vlada odgovoriti na zahtev studenata koji traže ostavku Siniše Malog zbog falsifikovanog doktorata.

 

Premijerka kaže da odgovora neće biti, jer se Vlada ne meša u visoko obrazovanje, a da je ipak nejasno zašto 15 studenata koji su upali u Rektorat ugrožava rad Univerziteta i pravo ostalih 100 hiljada studenata, koji žele da uče.

 

Na moje pitanje da li ovo liči na manipulaciju studenata, premijerka je zaključila:

 

-Ovo je politička manipulacija dela opozicije, a ja ću uvek podržavati vladavinu prava, za to da svih sto hiljada studenata imaju ista prava.Ovo što se sada dešava u Rektoratu, nije normalna Srbija, već zarobljena od onih koji žele da se ovde nikada ništa ne promeni na bolje(Foto BERB).♦