SVEČANOST ISPRED SKUPŠTINE: Poletele šapke nove generacije srpskih oficira!

SVEČANOST ISPRED SKUPŠTINE: Poletele šapke nove generacije srpskih oficira!

14/09/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Danas je 160 kadeta Vojne akademije i Medicinske akademije VMA, promovisano u prve oficirske činove. Među nima je troje iz oružanih snaga BiH i jedna kadetkinja iz oružanih snaga Namibije.

 


Najboljima sa Vojne akademije uručene su oficireske sablje, a najboljima sa Medicinskog fakulteta VMA- paradni bodeži.

Prvi u rangu Vojne Akademije, Stefan Milićević, zahvalio je rečima – “čast je naša imovina i nasleđe…”


Predsednik Vučić je na to odgovorio da kadeti predstavljaju ešalon slobode i suvereniteta otadžbine.

Inače, kada je predsednik Vučić došao na svečanost ispred zgrade Narodne skupštine Srbije, zasvirale su fanfare.Svečanosti je prisustvovala i premijerka, Ana Brnabić i najviše državno i vojno rukovodstvo. Ovo je četrnaesta godina da se mladi oficiri promovišu tako svečano.

 

Posle Milićevića, sa opštim uspehom 9,88, najbolji sa Vojne akademije su i Miloš Basarić s ocenom 9,60 i Stefan Rašović s ocenom 9,57.

Na Medicinskom fakultetu VMA najbolji su Stefan Spirić, Jelena Obradović i Marina Obradović, svi sa prosečnom ocenom- 9,96.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija nastavlja svoj put ka EU, iako i dalje sarađuje sa Rusijom i Kinom.Sve je to postalo moguće onda kada smo se od snishodljivog udvaranja drugima, okrenuli sebi. Rekao je i da je mladim oficirima Vojna akademija dala znanje na najvišem nivou i da je ponosan što kvalitet njenih studija sve više prepoznaju i druge zemlje, pa u Srbju šalju svoje oficire na školovnje. Ponovio je neutralnost naše politike i to da naša vojska učestvuje na međunarodnim vojnim vežbama sa svim alijansama, iako nije članica ni jedne vojne organizacije.

 

Posle svečanosti najbolji oficiri i zvanice ušli su u hol Skupštine. Predsednik se slikao s oficirima i njihovim roditeljima, a novinari su čekali izjave. Rekao je da ovaj lepi trenutak ne želi da kvari, jer zna da će sva pitanja biti o opoziciji. O tome će sutra, u Milanovcu…(Foto MO)♦