BEOGRAD: Protest studenata BU

BEOGRAD: Protest studenata BU

14/09/2019 Off By BERB

 

U znak protesta što organi Univerziteta neće da raspravljaju o doktoratu sadašnjeg ministra finansija i bivšeg gradonačelnika Siniše Malog, studenti uz udruženja “1 od 5 miliona” blokirali su u petak popodne Rektorat Univerziteta u Beogradu.

Prema najavama, nameravaju da tu ostanu do daljeg, a nakon početka blokade dogodio se i incident kada su studente koji blokiraju Rektorat, kako tvrde, napali aktivisti Srpske napredne stranke, pokušali da uđu među njih i udarili jednog od organizatora protesta, Srđana Markovića.

Kako prenosi FoNet, ispred zgrade Rektorata je dosta policajaca u civilu, koji su novinaru te agencije rekli da, po zakonu, poštuju autonomiju Univerziteta i da im je zadatak da spreče da dođe do sukoba na ulici, a da unutra, uključujući i dvorište, mogu da uđu samo po pozivu nadležnih iz Rektorata.

Studenti koji blokiraju Rektorat u saopštenju su naveli da su razlozi za taj protest brojni: neodgovorno ponašanje nadležnih na čelu sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, pad Univerziteta na Šangajskoj listi, remećenje nastavne godine zbog održavanja Univerzijade, nedostatak literature i nemanje prostorija za održavanje nastave na nekim fakultetima.

Kao glavni razlog za blokadu ipak navode “plagirani doktorat ministra finansija Siniše Malog” i navode da je osnovni zahtev studenata i profesora da Rektorat uputi zvanični zahtev predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić da Malog razreši dužnosti.

“Kako ministar finansija direktno odličuje o budžetu za Univerzitet, odluka o validnosti njegovog doktorata ne može da se donese bez sukoba interesa. Razrešenje dužnosti otklonilo bi pritisak sa Rektorata i rektorke Ivanke Popović i bila bi stvorena atmosfera u kojoj može da se donese objektivna odluka… Zato je Dan univerziteta obeležen blokadom, na najprikladniji mogući način”, navodi se u saopštenju “1 od 5 miliona” i ističe da plagirani doktorat ruši ugled Univerziteta, vrednost radom stečenih diploma i stvara atmosferu u kojoj studenti ili gube motivaciju za dalji rad ili dobijaju motivaciju da budu što bolji, ali kako bi napustili zemlju(VOA foto Aleksandra Nenadoić).♦