SLOVENIJA – SRBIJA: Nikada bolji odnosi!

SLOVENIJA – SRBIJA: Nikada bolji odnosi!

27/08/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Podela imovine bivše Jugoslavije između Srbije i Slovenije je zastala, pa će vlade dve zemlje ove godine održti zajedničku sednicu na kojoj će se i o tome razgovarati. Tako su se dogovorili danas preijeri Ana Brnabić i Marijan Šarec, koji danas u Beogradu.

Odnosi između dve zemlje nikada nisu bili bolji. Samo sedam meseci posle posete predsednika Pahora Vučiću stigao je Premijer. Rekao je da se sastajao sa Anom i ranije ali je ova poseta bila korisna jer su rešena mnoga privredna pitanja:

– Oboje pripadamo mlađoj generaciji i drukčije gledamo na stvari, a samo tako je moguć napredak. Vlada koju vodim nastavlja dore odnose sa Srbijom. Slovenija poznaje probleme ovog dela regiona i spremna je da pomogne Srbiji da uđe u EU. Poslaćemo i naše policajce da ‘Pomognu u borbi protiv migranata. Planiramo susrete privrednika. Srbija je dobar partner Sloveniji i imamo malo otvorenih pitanja. Važan nam je turizam je turistički promet raste stopom od 30 posto. Avionska linija Niš – Ljubljana je stvorila nove mogućnosti.

Inače srpske investicije u Slovrniji prešle su 300 miliona evra. Za Srbiju je Slovenija druga po redu po investicijama. Uložila je milijardu i sto miliona. Preko svojih 1600 kompanija, zaposlila vrliki broj naših ljudi.

Novinari su pitali o zapošljavanju i o dogovru o zaštiti naših radnika tamo. Ana je odgovorila da je dobro da svi oni koji će da odu u Sloveniju budu zakonom zaštićeni:
– Moramo smanjiti odliv naših stručnjaka na drugi način. Povećanjem plata, i poboljšanjem uslova rada i standarda. Nije strašno što ljudi idu, važno je da se vrate.
Novinari nisu izdržali a da ne pitaju slovenačkog premijera o prištinskim taksama, a on ih je osudio kao necivilizovane(Foto Delo).♦