SUSRET: Vučić razgovarao sa srpskim matematičarem Stojanom Radenovićem

SUSRET: Vučić razgovarao sa srpskim matematičarem Stojanom Radenovićem

24/08/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je danas s profesorom Stojanom Radenovićem, jednim od najboljnih srpskih matematičara. Poručio da će država učiniti sve da zadrži naučnike koji su doprineli da se naš univerzitet nalazi visokoplasiran na Šangajskoj listi.

Radenović je predložio veću podršku mladim naučnicima i ukidanje projektnog finansiranja, umesto kojeg bi, smatra, bilo podsticajno pojedinačno nagrađivanje.

Vučić je rekao da države neće ulagati samo u auto-puteve, vodovod i kanalizaciju, već u naučno-tehnološke parkove, brz internet, digitalizaciju i pokušati da vrati mnoge ljude iz sveta, a posebno onima koji su ovde da pokaže poštovanje.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, koji zajedno sa Ministrom finansija prisustvovao razgovoru, najavio je da će od novembra biti formirana posebna budžetska linija za “osnaživanje Šangajske liste”, odnosno za poboljšanje položaja srpskih univerziteta na toj najprestižnijoj listi rangiranja visokoškolskih ustanova u svetu.

“Ustanovićemo budžetsku liniju koja se tiče Šangajske liste kako bi se podstaklo objavljivanje što više radova u naučnim časopisima u svetu”, najavio je Vučić.

“Država će sada pokazati da brine o nauci i kulturi i, nakon medicinskih sestara, najviše će podići primanja upravo u ovim oblastima. Saglasan sam sa profesorom Radenovićem da naučnici treba da državi vrate radom i angažovanjem, a ne samo kuknjavom. Zahvalan sam na rečima koje su nas sve probudile, a što se države tiče nećemo ulagati samo u auto-puteve, vodovod i kanalizaciju, već u naučno tehnološke parkove, brz internet, digitalizaciju i pokušaćemo da vratimo mnoge ljude iz sveta, a posebno one koji su ovde da pokažemo poštovanje”, rekao je predsednik.

Profesor Stojan Radenović je jedan od najcitiranijih matematičara sveta i ranije je naučne radove potpisivao za Univerzitet u Beogradu, ali ga je u međuvremenu angažovao Univerzitet kralj Saud u Saudijskoj Arabiji da za njih potpisuje naučne radove što je negativno uticalo na plasman BU na najnovijoj Šangajskoj listi(Foto agencije).♦